'Het levert zóveel bewegingsvrijheid op'

21 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Leerlingen

gemobiliseerd

voor nieuwe bus

SLIEDRECHT - ,,Als je een beetje brutaal bent kan je veel regelen." Wouter Bos is best wel brutaal en is bovendien als vrijwilliger zo betrokken geraakt bij De Merwebolder dat hij Naomi en haar huisgenootjes een mooie bus wil schenken zodat ze samen met hun begeleiders gewoon eens een gezellig en spontaan uitstapje kunnen maken naar bijvoorbeeld de Merwelanden. ,,Of bijvoorbeeld met z'n allen boodschappen doen en een lekkere wandeling maken over de Kerkbuurt. Die kinderen moeten een zo gewoon mogelijk leven kunnen leiden, daar gaat het om."

Door Erik de Bruin

Naomi is het bezoekkind van Wouter en zijn vrouw. De naam zegt het al: ze komen regelmatig op bezoek en nemen haar vaak mee om iets leuks te ondernemen. ,,Die één op één-aandacht is erg belangrijk", legt Daniëlle Willemsen uit. ,,Dat iemand speciaal voor hen komt en bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje houdt vinden ze fantastisch." 'Ze' zijn de veertien kinderen, variërend in leeftijd van drie tot twaalf jaar, die samen een woongroep vormen en gemeen hebben dat ze een licht verstandelijke beperking hebben." Wouter: ,,Van sommige kinderen kan je het aan de buitenkant niet zien. Daarom vind ik het zo belangrijk dat scholieren worden betrokken bij deze actie. Hiermee doen ze maatschappelijke verantwoordelijkheid op. Wees eerlijk: we leven in een individualistische samenleving. Als je dan ziet dat begeleiders zoals Daniëlle en Renate (Bakker, red.) in hun vrije tijd gaan zwemmen met de kinderen is dat toch fantastisch? Wat ook schitterend is, is dat scholen informeren naar maatschappelijke stages. Zo werpt het in meer opzichten vruchten af."

Oude mobieltjes

Wouter heeft inmiddels contact gelegd met het Grienden College in Sliedrecht, De Oude Hoven in Gorinchem en De Lage Waard in Papendrecht. Van de eerste twee scholen is zeker dat ze meedoen. De Lage Waard is nog niet zeker, maar de school heeft wel de toezegging gedaan leerlingen te mobiliseren zoveel mogelijk oude mobiele telefoons te verkopen. Op de site www.buskomtzo.nl, die uiterlijk volgende week wordt gelanceerd, wordt bijgehouden wat de score is. ,,Ik wil een competitie organiseren tussen de scholen waarbij ze ook prijzen kunnen winnen", aldus Wouter, die op het idee kwam nadat hij een gebruikt mobieltje op Marktplaats had gezet. ,,Ik heb er 25 euro voor gekregen. Toen dacht ik: dit is het! Met elk oud telefoontje kan je minimaal drie euro verdienen." Andere hersenspinsels die nog niet zijn geconcretiseerd zijn onder andere een grote loterij voor heel Sliedrecht en het ophalen van oude kratten. ,,Er zijn zóveel wegen die naar Rome leiden. Je moet gewoon brutaal zijn. Je hoort en ziet dingen en probeert ze aan elkaar te knopen. Dat vind ik geweldig om te doen en het is bovendien voor een fantastisch doel. Je zou misschien zeggen: het is maar een bus. Máár het levert zóveel meer bewegingsvrijheid op. Die kinderen hebben recht op een zo gewoon mogelijk leven. Met een busje is het in elk geval mogelijk spontaan uitstapjes te maken." "Je hoeft niet meer van tevoren auto's en begeleiders te regelen", vult Renate aan. "Twee begeleiders is genoeg om er even op uit te gaan. Met een sponsorfietstocht hebben we eerder dit jaar geld opgehaald om een speelplek te realiseren voor het huis. Dat is gelukt, de speeltoestellen staan er. Het zou natuurlijk fantastisch als deze hartenwens ook wordt vervuld."

Wie ook een bijdrage wil leveren aan de actie om oude mobiele telefoons te verkopen kan contact opnemen met Wouter Bos via tel. 06-22661023 of wouter_bos@hotmail.com.

Fotobijschrift: Renate, Wouter en Daniëlle (vlnr) met drie van de veertien kinderen waar ze zich liefdevol voor inzetten.

advertentie
advertentie