Informatieve bijeenkomst over AWBZ

28 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Platform VG ZHZ houdt samen met regionale organisaties zoals zorgaanbieder ASVZ, MEE ZHZ, Platform VG ZHZ, Zorgbelang ZHZ en regionale oudervereniging Philadelphia Support een informatiebijeenkomst over ondersteunende en/of activerende begeleiding vanuit de AWBZ. Deze bijeenkomst is op donderdagavond 17 september bij de Merwebolder, De Ark, aan de Touwbaan 1 in Sliedrecht.

Aanwezigen krijgen informatie over de veranderingen in de AWBZ en hulp bij het aanvragen van de herindicatie. Deelname is gratis. De bijeenkomst start om 20.00 uur en is bestemd voor cliënten en hun ondersteuners en voor ouders/wettelijk vertegenwoordigers. Ook cliënten vanuit de GGZ en hun vertegenwoordigers zijn voor deze avond uitgenodigd.

Dit jaar zijn de regels voor begeleiding vanuit de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) veranderd. Door deze veranderingen heeft iedereen die gebruik maakt van begeleiding een nieuwe indicatie nodig. Ook mensen van wie de huidige indicatie nog geldig is tot na 1 januari 2010. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) verstuurt komende maanden de nieuwe aanvraagformulieren. Veel mensen blijken behoefte te hebben aan meer uitleg over de nieuwe regeling en willen hulp bij het invullen van het formulier. Deze avond is niet bestemd voor mensen met een indicatie langdurige zorg of ZZP. Zij ontvangen geen nieuwe (tijdelijke) indicatiebegeleiding, maar worden opnieuw geïndiceerd als de huidige indicatie verloopt.

Onderwerpen die tijdens de avond aan de orde komen zijn onder meer: gebruikelijke en bovengebruikelijke zorg, de verandering van ondersteunende en activerende begeleiding naar de functie begeleiding, de nieuwe regels voor de functie begeleiding, de herindicatie van mensen die een indicatie hebben die tot na 1 januari 2010 geldig is, bezwaar- en beroepsmogelijkheden, mogelijke andere vormen van begeleiding voor cliënten die na herindicatie geen begeleiding meer vanuit de AWBZ ontvangen.

Na de informatie volgt het praktische gedeelte: aanwezigen kunnen met hulp van deskundigen een voorbeeldaanvraagformulier invullen. Het is daarvoor nodig dat mensen hun huidige indicatie van het CIZ meenemen. Mensen met een persoonsgebonden budget (PGB) kunnen bovendien de toekenningbeschikking van het zorgkantoor meenemen. De gegevens van het voorbeeldformulier kunnen later worden overgenomen op het ‘echte‘ formulier dat men van het CIZ ontvangt.

Mensen met een verstandelijke beperking en/of hun familie/vertegenwoordigers kunnen zich, onder vermelding van het aantal personen, aanmelden bij Corina Mos, coördinator Platform VG ZHZ, via corina.mos@meezhz.nl of 0900-2020672 (lokaal tarief) danwel mobiel: 06-46169683. Per brief kan ook naar: MH Trompweg 235, 3317 NE Dordrecht, t.a.v. Corina Mos, coördinator platform VG ZHZ. Opgeven kan ook bij de contactpersoon van de ASVZ: Petra van der Walle via p.vdwalle@asvz.nl of via telefoon nummer 0184-491200.

advertentie
advertentie