Tentoonstelling en boek over Aart Nieuwpoort

28 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Voorafgaand aan de Open Monumentendagen opent wethouder Johan Lavooi op vrijdag 11 september om 16.00 uur de tentoonstelling over leven en werk van de Sliedrechtse architect Aart Nieuwpoort. Het eerste exemplaar van het boek over Nieuwpoort wordt uitgereikt aan zijn dochter. De tentoonstelling vindt plaats in het gemeentekantoor aan de Industrieweg 11 en is te bekijken van 10.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling is na de Open Monumentendag van 12 september ook nog tot en met 9 oktober te bekijken tijdens de openingstijden van het gemeentekantoor, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op koopavonden.

Aart Nieuwpoort (1899 -1947) heeft in de gemeente Sliedrecht veel verschillende panden ontworpen, niet alleen grote kapitale panden, maar ook scholen, winkels en sociale woningen voor de toenmalige woningcorporaties. Hij bouwde panden langs onder andere de Merwestraat, Volkersingel, Rivierdijk en Admiraal de Ruijterstraat. Maar Nieuwpoort liet ook in Leerdam en Gorinchem veel panden verrijzen. Nieuwpoort maakte graag gebruik van glas-in-loodramen, die hij samen met glaskunstenaar Toon Berg ontwierp. Zijn complete werk is nu in kaart gebracht in het boek 'Het architectonische talent van Aart Nieuwpoort 1899-1947', waarvan vrijdag het eerste exemplaar overhandigd wordt.

De teksten in het boek zijn van de Dordtse architect Kees Rouw. Richard van den Dool, de grafisch vormgever van het boekje, heeft het huis van tandarts Sterkenburg in bezit, één van de Sliedrechtse panden van Nieuwpoort. Andere Sliedrechtse gebouwen van zijn hand zijn de Blauwe School onderaan Baanhoek, de Oranje Nassauschool, huizen in bijvoorbeeld de Trompstraat, de bakkerij aan de Landgraafstraat, delen van Elektra, het CJMV-gebouw en panden op Kerkbuurt en in de Oude Uitbreiding zijn door hem gebouwd.

Het fraaie boek over het leven en werk van Aart Nieuwpoort is te koop voor 27 euro tot en met 12 september, daarna voor 30 euro.

advertentie
advertentie