Ruim zestig procent van jongeren in Drechtsteden studeert door

28 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/REGIO - Een week voor de eindexamens in de Drechtsteden is de website watdoejijnajeexamen.nl de lucht in gegaan met als doel jongeren te stimuleren na hun opleiding door te leren en te kiezen voor een vak waarin nu en straks voldoende werk te vinden is. De werkloosheid onder jongeren in de Drechtsteden is, net als op landelijk niveau, het laatste half jaar immers fors gestegen door de economische omstandigheden. Via de site heeft 62 procent van de jongeren aangegeven door te willen leren; een uitkomst waar de initiatiefnemers content mee weggen te zijn.

Watdoejijnajeexamen.nl is een samenwerking tussen verschillende sociale partners uit de Drechtsteden, waaronder Route23 en BOD Groep. Zij willen jongeren hiermee een platform geven waar ze terecht kunnen met hun vragen met betrekking tot doorleren en werken. Doel is jongeren er van bewust maken dat de arbeidsmarktpositie van hen verslechterd is door de economische omstandigheden.

In mei 2009 deden ongeveer 4.000 jongeren uit de Drechtsteden examen op het VMBO, Havo, VWO, MBO en HBO. Daarvan hebben sinds mei ruim 3.000 jongeren de site bezocht. Jongeren kunnen op de website door middel van chat vragen stellen aan 'Xanne'. Zij helpt hen vervolgens verder met het vinden van de antwoorden op hun vragen. Jongeren weten vaak niet wat ze leuk vinden, dit blijkt uit de meest gestelde vraag via de chat: ”Ik weet niet wat ik leuk vind, waar kan ik een beroepskeuze test doen?” Jongeren met deze vraag zijn doorverwezen naar het UWV, waar zij een beroepskeuzetest kunnen doen.

De verwachting voor de komende weken is, dat de hulp van Xanne nog veel gevraagd wordt. Juist na de vakantie realiseren jongeren zich dat ze nu écht een keuze moeten maken om te voorkomen dat ze straks zonder opleiding of werk thuis op de bank zitten. Daarom is het promotieteam van de website nog steeds terug te vinden in alle gemeenten van de Drechtsteden om watdoejijnajeexamen.nl onder de aandacht te brengen.

advertentie
advertentie