Nieuwe rubriek 'Kerk in de Kroeg'

31 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Wij hebben bewondering voor het initiatief van Bot en ds. Vrooland." Dat was de uitkomst van de enquête die op zondagmorgen 14 juni werd ingevuld. Die morgen werd de eerste dienst gehouden in café Korevaar; voor zover bekend uniek in Nederland. Gewone cafébezoekers aangevuld met een handje vol belangstellenden bidden samen en luisteren naar een preek. Uit de enquête bleek duidelijk dat er behoefte is aan meer van deze diensten. Het Kompas en de initiatiefnemers willen u op de hoogte houden van dit bijzondere experiment in Sliedrecht. U kunt dit maandelijks volgen in onze nieuwe rubriek ‘Kerk in de Kroeg’

Als je bedenkt dat er de zaterdag daarvoor, dus 13 juni, tot diep in de nacht gefeest werd in het kader van de baggerpop en dat het zondagmorgen 10 uur regende, dan zou je verwachten dat het leeg zou zijn in Korevaar. Maar nee, Korevaar zat toen vol. Koster Piet schonk koffie voor zijn gasten. De dienst begon. Dominee Gerard stak een kaars aan en er was een wonderlijke eerbied in dat ruige café. Na afloop was men onder de indruk. Enkele reacties uit de eerder genoemde enquête: "Eerst had ik het gevoel van ‘wat moet dat worden’, maar het werd een hele mooie dienst"; "Mij trof de ongedwongen sfeer, het gevoel van saamhorigheid, dat iedereen gelijk was"; "Het samen zijn op zo’n locatie, de manier waarop, voor mij is dit van meer waarde dan elke week trouw naar de kerk gaan"; "Indrukwekkend voor mij: het gebed en de muziek". Zo waren er meer van dit soort reacties. Na elven kwamen de biertjes weer, maar het was toch anders in het café. Sommige bezoekers wilden wel elke zondag zo’n dienst. Dat er een vervolg moest komen was direct helder voor de initiatiefnemers. Het plan is om elke eerste zondag van de maand een Korevaardienst te houden. Op 6 september van 10 tot 11 uur is de volgende dienst gepland. Weer met een band die de muziek verzorgt. Het thema van die dienst is dan ‘Zo’n opgeblazen kikker!’.

Dat dit initiatief een succes werd, verbaasde de eigenaar van café Korevaar niet helemaal. Piet Bot wist dat er geregeld over het geloof wordt gesproken in zijn café, maar naar de kerk gaan is wat anders. ,,Daar ligt een drempel. Ik weet dat veel van mijn klantjes dominee Gerard kennen als iemand die toegankelijk is. Even een praatje met hem maken aan de bar, dat is heel normaal. Hij is de dominee voor mensen die geen kerk hebben. Ze kunnen hem ook gewoon bellen, dat weten ze. Nu zullen er voor die mensen diensten komen op de plek waar zij zijn", aldus Bot. Er ontstond één klein probleem: het is een cafékerk zonder kerkblad. Hoe moeten bezoekers van de cafékerk op de hoogte blijven? Het Kompas gaat aan die leemte invullen met de rubriek 'Kerk in de Kroeg'. Na elke Korevaardienst komt een korte impressie in Het Kompas en een aankondiging voor de komende dienst. In die impressie wordt een kijkje gegeven in wat er gebeurt op het kruispunt tussen café en kerk. U kunt dan in deze krant reacties lezen van gewone mensen die zich bevinden in de kring van zoekers, parttime gelovigen, twijfelaars en anderen.

DSG

advertentie
advertentie