Week van de Alfabetisering in bieb

4 september 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Sliedrechtse bibliotheek aan het Bonkelaarplein besteedt tijdens de Week van de Alfabetisering, van 7 september tot en met 13 september, aandacht aan laaggeletterdheid.

Op 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag. In 1966 riep UNESCO deze dag uit tot Internationale dag van de Alfabetisering met als doel: wereldwijde aandacht voor het belang van taal, lezen en schrijven. In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen laaggeletterd. Zij hebben zoveel moeite met lezen en schrijven, dat zij hiervan in het dagelijks leven hinder ondervinden. Van deze 1,5 miljoen zijn 1 miljoen geboren en getogen in Nederland en hebben 500.000 een niet-Nederlandse achtergrond. De provincie Zuid-Holland telt circa 370.000 mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Ook veel kinderen kampen met leesproblemen: een kwart van hen verlaat de basisschool met een leesachterstand van twee jaar.

Laaggeletterdheid is een verborgen probleem met twee kanten. Aan de ene kant durven laaggeletterden er zelf niet over te praten en aan de andere kant vindt hun omgeving het moeilijk om hen hierover aan te spreken. Open kaart spelen is dit jaar het thema van de Week van de Alfabetisering: maak lees- en schrijfproblemen bespreekbaar en doe er wat aan. Ook de bibliotheek doet hier iets aan. In elke bibliotheek is een Makkelijk Lezen Plein (MLP) aanwezig. Dit is een aparte plek voor kinderen en jongeren van zes tot en met twaalf jaar die lezen moeilijk vinden. De boeken, cd’s en dvd’s staan hier heel overzichtelijk in de kast, zodat gemakkelijk gekozen kan worden. Ook staan er luisterboeken.

Jongeren vanaf twaalf jaar kunnen een kijkje nemen in de hoek 4you, met sport & fun, spanning & avontuur, computers & techniek, entertainment & kunst, school & beroep, mens & wereld en dieren & natuur.

Laaggeletterde volwassenen kunnen informatie en advies over de collectie krijgen. De medewerkers van de bibliotheek geven graag advies over welke boeken aantrekkelijk zijn om te lezen. Er zijn zelfs speciale boekenseries met bekende en moderne boeken die eenvoudiger herschreven zijn, voor laaggeletterden, jongeren met leesproblemen of inburgeraars. Ook voor informatie over dyslexie, taal- of schrijftrainingen kunnen de medewerkers van dienst zijn.

advertentie
advertentie