Schilder en lijstenmaker vinden elkaar in verkoopexpositie

5 september 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Twee bekende namen in de regio hebben elkaar gevonden in de opzet van een verkoopexpositie. Schilder Jan van Wingerden heeft besloten om een zestal van zijn schilderijen, met enig pijn in zijn hart, in een verkoopexpositie tentoon te stellen bij Firma de Vries & Zn. Anne de Vries geeft Jan als eerste deze gelegenheid, hij is van plan enkele keren per jaar dergelijke exposities te houden met regionale kunstenaars.

Jan van Wingerden timmert al jaren aan de weg met zijn schilderijen. Hij is schilder in hart en nieren met een grote voorliefde voor de natuur. Bepalend was voor Jan van Wingerden (1963) de schilderskist die hij op zijn negende verjaardag kreeg, sindsdien hield het schilderen niet meer op. Aanvankelijk werd hij geïnspireerd door verschillende schilders, maar Rien Poortvliet werd toch wel zijn grootste voorbeeld in de schilderkunst. En dat is te zien aan zijn werk. Net als bij Poortvliet is de schepping zijn grootste inspiratiebron.

Bronsttijd

Vier van de zes geëxposeerde exclusieve schilderijen hebben betrekking op de bronsttijd van de edelherten. Op de schilderijen onder andere taferelen van een ‘burlend’ edelhert en edelherten die elkaar in deze tijd bevechten. De andere twee schilderijen zijn portretten van een wild zwijn en een reebok. Hoewel er in het oosten des lands ook verkoopexposities bestaan voor deze zogeheten wildlife-schilderijen, hebben die voor Jan een groot nadeel: ,,Deze exposities vinden namelijk op zondag plaats en dat strookt nu eenmaal niet met mijn overtuiging. Vandaar dat ik het aanbod van Anne de Vries om hier te mogen exposeren met beide handen heb aangegrepen. Ik heb nog steeds wel een beetje moeite om afstand te doen van het werk, maar in de afgelopen periode heb ik er in een proces naartoe geleefd. Ik realiseer mij dat op deze manier ook anderen ervan kunnen genieten.”

Verkoopexposities

Na de heropening van Firma de Vries in zijn nieuwe gedaante, begin dit jaar, is er ruimte gecreëerd voor kunst in de vorm van beeldende kunst, schilderijen en reproducties in beperkte oplage, de zogeheten glicées. Dit alles kreeg de originele naam Verfkunst mee. Ook kreeg de lijstenmakerij meer ruimte. En hier vinden de schilder en lijstenmaker elkaar. De werken van Jan worden geëxposeerd in bijpassende lijsten van Anne. ,,Is de koper wel geïnteresseerd in het schilderij, maar niet in de bijbehorende of een andere lijst, dan kan ook alleen het schilderij worden gekocht. En omgekeerd kan natuurlijk ook”, aldus Anne de Vries. Jan en Anne hebben afgesproken dat Jan de volledige opbrengst krijgt van zijn verkochte schilderijen, een unicum in de expositiewereld trouwens. De opbrengst van de lijsten gaat naar Anne de Vries, zo is het eerlijk verdeeld. De beperking tot zes schilderijen is ook bewust gedaan. Jan: ,,Fa. de Vries heeft een breed aanbod aan stijlen. Door het aantal geëxposeerde schilderijen van mijn hand te beperken, blijft de sfeer gehandhaafd. Het is eerder een toevoeging.” Anne de Vries roept (amateur)kunstenaars in de regio op zich aan te melden voor nieuwe exposities. Wel behoudt hij zich het recht voor om zelf te bepalen of de kunstuitingen en stijlen wel in de winkel passen.

De expositie bij Fa. de Vries op de Kerkbuurt 25 van het werk van Jan van Wingerden begint op woensdag 9 september en duurt t/m vrijdag 16 oktober. Meer over Jan van Wingerden: www.janvanwingerden.nl, meer over Firma de Vries & Zn.: www.verfkunst.com. Op het moment van schrijven blijkt het eerste schilderij al te zijn verkocht. Een teken voor geïnteresseerden om niet het einde van de verkoopexpositie af te wachten.

Foto: Links Anne de Vries, rechts Jan van Wingerden. Het schilderij laat een ‘burlend’ hert zien.

advertentie
advertentie