Storm in een glas bier

8 september 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het nieuwste concept van uitgaansgelegenheid de Bios in Sliedrecht moet zijn vuurdoop nog krijgen, maar maakt nu al flink de tongen los. De all-in formule entree, garderobe en consumpties is verkeerd gevallen bij het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP). Het plan moet van tafel, omdat de formule alcholmisbruik in de hand werkt, stelt STAP. De organisatie rekent erop 'dat de gemeente en de Bios hun verantwoordelijkheid nemen'. Eigenaar Marcel Korevaar van de Bios snapt de commotie niet en noemt de ophef 'een storm in een glas bier'.

'Bezoekers betalen aan de entree een vast bedrag: 20 euro voor de dames en 25 euro voor de heren. Zij krijgen daarvoor een compleet avondje uit inclusief entree, trendy muziek, verrassend entertainment, garderobe, sexy dancers en de hele avond gratis te drinken'. Met deze woorden introduceerde Marcel Korevaar van de Bios vorige week zijn nieuwste formule. De uitstraling van de uitgaansgelegenheid is volledig aangepast op het concept: flyers zijn gedrukt, de website aangepast en de gehele discotheek heeft een nieuwe - zomerse - look gekregen. Met een nieuwe doelgroep - bezoekers vanaf twintig jaar - zijn Korevaar en consorten helemaal klaar voor de toekomst. ,,Uit onderzoek is gebleken dat veel jongeren niet met ouderen willen uitgaan en vice versa. Gezien het gemiddelde uitgavenpatroon richten wij ons op 20 plus", aldus Korevaar.

Volgens Korevaar zit het regionale uitgaanspubliek te springen om zijn concept. Het plan van Korevaar werd echter minder goed ontvangen bij het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP). Volgens directeur Wim van Dalen zoekt Korevaar 'de grenzen van de regelgeving' op. ,,Horeca-uitbaters mogen niet teveel alcohol schenken aan bezoekers. De all-inclusive formule van de Bios werkt alcoholgebruik- c.q. misbruik in de hand. Mensen drinken in dit concept meer dan hen lief is."

De woorden van Van Dalen waren nog niet verstomd of Korevaar mocht tot op Radio 538 aan toe uitleggen dat het hier 'een storm in een glas bier' betrof. ,,Ik heb inmiddels een dame van STAP uitgelegd hoe de vork in de steel zit. Voorheen liepen bezoekers even binnen en als het dan niet druk was, gingen ze weer weg. Later op de avond keerden ze dan weer terug. Deze formule moet voorkomen dat mensen de straat opgaan. Wij willen bezoekers binnenhouden, ook om overlast op straat tegen te gaan.

Het plan werkt alcoholmisbruik zeker niet in de hand. Iedere bezoeker krijgt bij binnenkomst een flyer met de huisregels en een polsbandje. Op vertoon van dit bandje kunnen zij één consumptie per keer halen. Het is dus niet mogelijk om een meter bier te bestellen. Daarnaast hebben we een beperkt drankassortiment. Shotjes verkopen wij niet. Daarnaast hebben we goed personeel in dienst dat scherp in de gaten houdt of mensen niet teveel alcohol drinken.

De all-inclusive formule is weliswaar nieuw in de regio, maar elders wordt hier al met veel succes gebruik van gemaakt. Denk aan Preston Palace in Almelo, waar bezoekers een totaalpakket entertainment, inclusief hapjes en drankjes, kopen. Of de hotels, waar 'all-in' een bekende term is."

Directeur Van Dalen van STAP wil echter dat Korevaar zijn plannen nu al herziet. Hij roept de gemeente en de Bios op haar verantwoordelijkheid te nemen. ,,Mensen gaan niet naar Preston Palace en hotels om (veel) alcohol te nuttigen. Het totaalaanbod geeft daar de doorslag. Horecagelegenheden worden echter om andere redenen bezocht. Daarnaast hebben we een onderzoek in Brabant laten uitvoeren in vijftig uitgaansplekken. Ingehuurde acteurs deden alsof zij dronken waren, maar slechts in twee gevallen weigerde het barpersoneel alcohol te schenken. Ik kan alleen maar hopen dat de Bios haar zaken beter op orde heeft. Het zou echter veel slimmer zijn als de ondernemer zijn plan herziet. Ik reken erop dat de gemeente meneer Korevaar uitlegt dat dit niet kan. De ondernemer zal vast meegaan met de gemeentelijke argumenten." Korevaar: ,,Als mijn formule niet blijkt te werken, draai ik 'm meteen terug."

De gemeente wil nog niet reageren op de opmerkingen van zowel de STAP als Korevaar. Gistermiddag (woensdag) schoof de Sliedrechtse horecaondernemer aan bij wethouder Tanis. Bij het ter perse gaan van deze editie was de uitkomst van het gesprek niet bekend. Op onze website www.kompassliedrecht.nl leest u later deze week meer over de kwestie.

advertentie
advertentie