Meer mensen die ondersteuning verliezen krijgen begeleiding van MEE

8 september 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/REGIO - Het Ministerie van VWS heeft MEE gevraagd om haar taak met betrekking tot de pakketmaatregel AWBZ per direct uit te breiden. MEE biedt vanaf nu ondersteuning aan mensen die door de pakketmaatregel geen of minder begeleiding ontvangen. Vanaf nu ondersteunt MEE dus alle mensen die in 2009 worden geherindiceerd en hun indicatie verliezen of terugvallen in aantallen uren begeleiding.

Ongeveer 240.000 mensen hebben in 2009 recht op (ondersteunende of activerende) begeleiding. Ongeveer 25% van deze groep verliest vanaf 2009 de aanspraak op begeleiding. Tot nu toe was de ondersteuning van MEE alleen mogelijk voor mensen die gedurende 2009 hun recht op begeleiding geheel verliezen. Er is nu besloten dat ook mensen die vanaf volgend jaar hun indicatie op begeleiding verliezen (en dus in 2009 worden geherindiceerd) een beroep kunnen doen op MEE voor ondersteuning. Deze mensen moeten zich overigens wel in 2009 bij MEE aanmelden. Een andere verandering is dat mensen, die als gevolg van de herindicatie in 2009 een deel van hun begeleiding verliezen, de ondersteuning van MEE kunnen inschakelen. Overigens is de ondersteuning van MEE tijdelijk en vervangt het niet de ondersteunende- en of activerende begeleiding.

Mensen die voorheen een indicatie met activerende- of ondersteunende begeleiding hadden, hebben een brief ontvangen van het CIZ. In deze brief wordt gevraagd of zij een nieuwe indicatie wensen. Het antwoordformulier bij de brief moet voor 28 september teruggestuurd worden aan het CIZ. Als blijkt dat er bij de nieuwe indicatie geen of minder recht is op de functie begeleiding, dan kan MEE deze mensen helpen.

Iemand die onder de nieuwe toelatingscriteria valt kan zich melden bij MEE. Samen met deze persoon verkent MEE de nieuwe situatie en bekijkt hoe hij zijn zelfstandigheid kan behouden. Zo nodig betrekt MEE het sociaal netwerk (familie, vrienden, enzovoort) hierbij. Indien nodig helpt MEE bij het organiseren van alternatieve vormen van ondersteuning.

Mensen die hun indicatie in 2009 geheel of gedeeltelijk verliezen worden door het CIZ geïnformeerd over de tijdelijke ondersteuning van MEE. Zij kunnen daarnaast voor informatie terecht bij de MEE Drechtsteden (0900- 202 06 72 lokaal tarief) of op de website www.meedrechtsteden.nl .

advertentie
advertentie