'Ik geniet van die lachende smoeltjes'

8 september 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De geboren Sliedrechtse Wilma van Wijngaarden werkt al ruim een jaar voor Mother of Peace in Zuid-Afrika. Onlangs was ze voor een korte vakantie in Nederland, waarna ze terugkeerde naar Zuid-Afrika om aan haar tweede jaar te beginnen. ,,Mijn vakantie was fantastisch en het was heerlijk om familie en vrienden weer uitgebreid te kunnen spreken. Ik heb mijn tijd hier eerlijk verdeeld tussen Sliedrecht, waar mijn familie nog steeds woont, en Amsterdam waar de meeste van mijn vrienden wonen. Ik heb genoten van de vrijheid om gewoon op de fiets te kunnen stappen en veilig over straat te kunnen, iets wat in Zuid-Afrika helaas niet zomaar overal kan. Maar ook hier in Zuid Afrika was het weer heerlijk “thuiskomen” en ik voel me een bevoorrecht mens om me in twee landen zo thuis te voelen en mensen om me heen te hebben die van me houden." Het Kompas vroeg Wilma wat meer te vertellen over haarzelf en haar werkzaamheden als vrijwilligster in Zuid-Afrika.

Wie is Wilma van Wijngaarden?

Ik ben 26 jaar en ik ben opgegroeid in Sliedrecht. Na de Prins Bernhard school (huidige Prins Willen Alexander school) in Sliedrecht en De Lage Waard in Papendrecht heb ik toerisme gestudeerd in Utrecht en Breda. Na mijn afstuderen ben ik naar Amsterdam verhuisd en heb ik na diverse baantjes een aantal jaar als account manager op de luchthaven Schiphol gewerkt.

Hoe kwam je ertoe in februari 2008 te vertrekken en waarom naar Zuid-Afrika?

Via mijn nichtje, Anneloes van Wijngaarden, kwam ik in 2007 in aanraking met vrijwilligerswerk in Afrika toen zij voor twee maanden naar een weeshuis in Zuid-Afrika vertrok. Door haar verhalen werd ik zo enthousiast dat ook ik me inschreef via Stichting Be More om in februari 2008 voor vier weken als vrijwilliger naar het project Mother of Peace vlakbij Durban te gaan. Tijdens deze vier weken werd ik verliefd op het land en de kinderen in het tehuis en kort na terugkomst in Nederland besloot ik mijn commerciële baan op Schiphol op te zeggen, mijn huis in Amsterdam te verhuren en voor een jaar terug te gaan naar “mijn” kinderen in Durban.

Vertel eens wat meer over Mother Peace?

Mother of Peace is een kindertehuis waar op dit moment 53 kinderen worden opgevangen, de jongste is vijf maanden, de oudste achttien jaar oud. Al deze kinderen hebben een verleden van sexueel misbruik, HIV/aids, verwaarlozing, armoede et cetera et cetera. Om de kinderen zoveel mogelijk in een familie-omgeving te laten opgroeien wonen de kinderen in zogeheten “family homes”. Dit zijn kleine huizen waarin zes kinderen van gemenge leeftijden wonen, ieder met een huismoeder die voor de kinderen zorgt. De kinderen jonger dan zes jaar gaan ’s ochtends naar onze Day care, alle oudere kinderen gaan naar school.

Mother of Peace werk iedere maand met acht Nederlandse vrijwilligers. Deze vrijwilligers komen bij ons via Stichting Be More. De vrijwilligers helpen in alle aspecten mee met het verzorgen van de kinderen. Ze helpen de huismoeders met de opvoeding van de kinderen, draaien een naschools programma, geven Engelse les, gaan mee naar de basisschool van de kinderen, organiseren uitjes, filmavonden, zwemles enzovoort. En het meest belangrijke: ze geven de kinderen de extra liefde en aandacht die ze zo hard nodig hebben.

Waar bestaan jouw werkzaamheden uit?

Mijn baan bij Mother of Peace is erg divers en bestaat grotendeels uit het coordineren van het vrijwilligers programma, het geven van Engelse les en het regelen van alle activiteiten voor de kinderen. Daarnaast werk ik regelmatig op kantoor en houd ik me bezig met fundraising en communicatie. Gelukkig zijn veel particulieren en bedrijven in onze omgeving erg betrokken bij Mother of Peace en krijgen we regelmatig donaties van voedsel en kleding. Helaas blijft het erg lastig om sponsoren te vinden voor onze grootste koste post: de dagelijkse operationele kosten. Hierdoor hebben we nu iedere maand een flink gat in de begroting. We werken er op dit moment hard aan om ervoor te zorgen dat we genoeg financiële middelen opbouwen zodat we ook de komende jaren voor alle kinderen kunnen blijven zorgen. We zijn bezig met een website, een korte film over het werk van Mother of Peace en zijn bezig met de registratie van het project als officieel weeshuis waardoor we ook subsidie van de Zuid-Afrikaanse overheid kunnen ontvangen.

Wat zijn de moeilijkste én mooiste momenten?

Ik geniet hier elke dag van het werken met de kinderen, de lachende smoeltjes, het zingen, het dansen, het kattekwaad en het vertrouwen dat de kinderen in me hebben. Uiteraard is het werk in een kindertehuis niet alleen maar leuk en vallen er ook regelmatig wat tranen. De armoede in dit land is zo groot en het in onmogelijk om iedereen te kunnen helpen. Daar kan ik nog wel eens moedeloos van worden. De trauma’s van de kinderen, ziekte, dood, honger, een uitzichtloze toekomst voor de meesten, af en toe wordt je weer even flink met je neus op de feiten gedrukt.

Hoelang denk je er nog te blijven?

Mijn plan was om een jaar te blijven, inmiddels is dat al twee jaar geworden en ik zie wel waar het schip strandt. Op dit moment heb ik elke ochtend zodra ik wakker word weer enorm veel zin in de nieuwe dag en doe ik waar ik gelukkig van word. Zolang ik dat kan blijven doen en het financieel kan opbrengen zit ik hier voorlopig nog goed.

Hoe kunnen geïnteresseerden in Sliedrecht een steentje bijdragen?

Iedereen kan een steentje bijdragen, hoe klein ook. In de vorm van zelf vrijwilligerswerk doen (kijk eens op www.be-more.nl voor hun projecten in Zuid Afrika en Uganda), mensen vertellen en bewust maken over de problematiek in Afrika of misschien een financiële bijdrage leveren. Dit kan het beste via 12.17.74.228 ten name van Stichting Be More te Nijmegen onder vermelding van mijn naam, Wilma van Wijngaarden.

Wilma's ervaringen zijn te volgen via haar weblog: wilmavanwijngaarden.be-more.nl. Meer informatie over de organisatie is te vinden op www.motherofpeace.org.za

advertentie
advertentie