De Alblasserwaard: wolken, land & water

10 september 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT- Het Sliedrechts Museum heeft vanaf 18 september tot en met 31 oktober de primeur om van drie kunstenaars hun visie op het karakteristieke van de Alblasserwaard te laten zien: de prachtige luchten, weidse polders, overal water en dit alles in acryl op doek.

Het werk van Piem Aukes uit Rotterdam balanceert tussen abstract en figuratief. Figuratief omdat de onderwerpen een zekere herkenbaarheid houden. Abstract omdat door verschuiven, overlappen en andere ingrepen een poëtische beeldtaal ontstaat, die de eigenheid van het landschap versterkt wil weergeven.

Voor Cocky Kroos uit Papendrecht is de Alblasserwaard een bron van inspiratie. De sfeer van de verschillende seizoenen geeft zij weer in al haar facetten. In een spel met kleuren zoekt zij naar een vertaling van de werkelijkheid, waarbij het voorjaar met zijn koolzaad en fluitekruid, het water en het riet toch herkenbare uitgangspunten blijven. Ook de bomen in het prille voorjaar ontbreken niet. De hekken, zo karakteristiek in de weilanden, geven de beleving van het landschap weer in vorm en kleur.

Joke van Kuilenburg uit Alblasserdam zoekt naar ordening en ritme in het Alblasserwaardse polderlandschap. Strakke vormen van weilanden, sloten, hekken afgewisseld met prachtige luchten, wilgen en rivieren die zich door het landschap meanderen. Vooral het water trekt haar aandacht. In het water weerspiegelt zich de lucht en een deel van de omgeving, elke dag weer anders. Schilderen is voor Joke een reis door een landschap waarbij zij probeert om een hoekje te kijken naar de vorm achter de vorm.

Alle geëxposeerde werken zijn te koop. Tijdens de expositie organiseren de drie kunstenaars op woensdag 7 en 14 oktober een workshop in het museum van 14.30 tot 16.30 uur. Daarin wordt een blik gegund in de werkwijze en visie van de exposanten. Aan de hand daarvan kunnen de cursisten met acryl gaan werken en daarmee hun visie op de Alblasserwaard vastleggen. De kosten bedragen € 10.00 per persoon inclusief materialen en koffie of thee. Het maximum aantal deelnemers per workshop is 12. Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar kunnen zich opgeven via 010-4136072 of 06-51226107.

In het oude Raadhuis naast de expositiezaal zijn de overige permanente exposities te zien, zoals een complete kruidenierswinkel, een schoenmakerij en diverse stijlkamers. Ook de kelder die vroeger ‘De Nor’ werd genoemd (het was ook een gevangeniscel) toont een leuke verzameling speelgoed en enkele diorama’s van Sliedrechtse items. Het Sliedrechts Museum, Kerkbuurt 99-101, is geopend elke woensdag en zaterdag van 14.00 -17.00 uur. Voor meer informatie: 0184-413404 of www.sliedrechtsmuseum.nl. Toegang 1 euro.

advertentie
advertentie