'Door dit boek heb ik mijn vader leren kennen'

12 september 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Op de leestafel van een gerenommeerde boekhandel tussen boeken over Dudok of Nieuwe Haagse School zou ‘Het architectonische talent van Aart Nieuwpoort (1899-1947)’ door Kees Rouw zeker niet misstaan. Dit liefdevolle boek kwam tot stand op initiatief van de Monumentencommissie. De vormgever is Richard van den Dool die zelf in een pand van deze architectonische vrijbuiter woont. Gelukkig is dit tekstuele en grafisch juweeltje gewoon verkrijgbaar bij de boekenwinkels in Sliedrecht. Mw. M. Volkers-Nieuwpoort, de dochter van de architect kreeg het eerste exemplaar uitgereikt door wethouder Johan Lavooi. Samen openden zij de tentoonstelling over het werk van haar vader.

Door Margreet Strijker

Maar ook kreeg de architectendochter een foto aangeboden van de pisbak die vroeger te vinden was bij de Westerbrug (gesloopt 1962): de door haar vader ontworpen hangplek ‘avant la lettre’ uit de jeugdjaren van Lavooi. Foto en boek werden met een lach, maar ook geroerd in dank aanvaard: ,,Ik was pas elf jaar toen mijn vader overleed en ben zeer ontroerd dat ik hem door mee te werken aan het tot stand komen van dit boek echt heb leren kennen." Als openingshandeling werd een glas-in-lood raam onthuld: ,,Oh, hier sliep ik onder.”

Het kleurige vrolijke raam met bloemen en dieren uit de kinderkamer van huize Nieuwpoort is van glazenier Toon Berg met wie de architect vaak samenwerkte. Het werd gevonden in het voormalig theater de Bonkelaar en is in bezit van de Voedselbank. Na de expositie is het te koop. Men hoopt op zowel een mooie opbrengst voor de Voedselbank als op een mooi plekje in Sliedrecht waar het goed bewaard blijft, zodat iedereen ervan kan genieten.

Aart Nieuwpoort heeft veel panden in Sliedrecht ontworpen. Alleen al tijdens een wandeling langs Volkersingel, Merwestraat, Langeveldplein en Kerkbuurt kom je flink wat van zijn kapitale woningen, een school en winkels tegen. Ook elders in Sliedrecht en daarbuiten is veel van hem te vinden. Wist u dat het huis dat Nieuwpoort voor zichzelf en zijn gezin ontwierp al na twaalf jaar afgebroken werd in verband met de aanleg van de rijksweg 15? En had u er weleens van gehoord dat in Sliedrecht ooit een vierlaagse witte wolkenkrabber stond bij de Oosterbrug? En dat hij ook sociale huurwoningen ontwierp? En dat de winkel van Van Beuzekom op de Kerkbuurt die pas afgebroken is ook een ontwerp van deze architect was? Gelukkig staat de schoenenwinkel van J. van Mourik & Zn. aan de overkant er nog wel. Net als het CJMV-gebouw, de Coöperatie en het gemeentelijk monument ‘De Blauwe School’.

Wie meer wil zien en weten kan nog tot 9 oktober op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur de tentoonstelling in het gemeentekantoor bezoeken. ‘Het architectonisch talent van Aart Nieuwkoop (1899-1947)’ kost 30 euro en is verkrijgbaar bij Fa. Boekhandel de Gruijter, De Vos Boeken en bij Boekhandel De Waard. Het boek is ook te bestellen bij de gemeente Sliedrecht. Informatie via telefoonnummer 0184-495900.

advertentie
advertentie