‘We hebben behoefte aan een groene long’

21 september 2009 om 00:00 Nieuws

Lavooi hoopt

dat provincie

snel een ei legt

SLIEDRECHT - Wethouder Johan Lavooi kwam er vorige week wat bekaaid van af in het interview met de drie wethouders. Ten onrechte want naast het feit dat hij zich druk maakte over de terughoudendheid van banken (hierdoor loopt Baanhoek-West nu al vertraging op) wilde hij ook iets kwijt over het in zijn ogen vlotlopende Wmo-beleid, het nog niet zo voortvarende vrijwilligersbeleid en het Recreatief Knooppunt.

Door Erik de Bruin

Of aan de noordzijde van het spoor (tegenover de sportaccommodaties) een recreatiepark kan worden gerealiseerd is in handen van de provincie. ,,Ze zijn een ei aan het leggen en dat duurt al heel lang. Om eerlijk te zijn begin ik een beetje ongeduldig te raken”, aldus Lavooi. Begrijpelijk aangezien het Recreatief Knooppunt de gemeente handvatten geeft het een en ander te ontwikkelen. Krijgt Sliedrecht groen licht dan kan niet alleen het zo gewenste recreatiepark worden verwezenlijkt, vervolgens kan ook de verhuizing van zowel de voetbalvereniging als de tennisclub in gang worden gezet. Ze gaan allebei het spoor over, hetgeen ruimte biedt langs de snelweg Stationspark III te realiseren. Aantrekkelijk voor bedrijven die op zoek zijn naar een A-locatie en voor de gemeentekas. Voordat het zover is moet de provincie besluiten over de provinciale structuurvisie. Voor 31 december wordt de knoop doorgehakt. Wordt het Groene Hart heilig verklaard (met andere woorden: mag er zelfs geen klein stukje van af?) of krijgt de Groene Long kans van slagen? Over die boeg wordt het gegooid. Lavooi durft geen voorspelling te doen. ,,Er is geen peil op te trekken. Als de provincie stug vasthoudt aan het Groene Hart-beleid kom je nergens. Gelukkig begint langzaam het idee door te dringen van een gemeentelijke voortuin. Niet alleen wij, ook omliggende gemeenten hebben behoefte aan een groene long.”

‘Goud waard’

De wethouder steekt de loftrompet over het Wmo-beleid. ,,In Sliedrecht hebben we dat heel goed geregeld. Ik durf mijn handen ervoor in het vuur te steken dat iedereen hartstikke tevreden is.” Volgens Lavooi kan niet alles vanuit Dordrecht worden geregeld: ,,Het Wmo-loket wordt bemand door personen die deze nieuwe wet goed kennen, maar belangrijker: ze kennen Sliedrecht en de Sliedrechters. Als je met iets nieuws wordt geconfronteerd heb je behoefte aan duidelijkheid en een vertrouwd persoon. In het begin werd daar door andere gemeenten in de Drechtsteden raar tegenaan gekeken en werd het zelfs bestempeld als conservatief. Het kost iets meer, maar dan heb je ook wat. Huisbezoeken zijn bijvoorbeeld goud waard.” Lavooi is minder tevreden over het vrijwilligersbeleid: ,,Het staat al wel in de steigers, maar we moeten er komend jaar meer werk van maken. De vrijwilligersvacaturebank werpt onvoldoende vruchten af. Veel mensen willen best iets doen, maar niet elke week. In Nederland zijn we vaak te gretig. We moeten op zoek gaan naar iets wat tussen verantwoordelijkheid en vrijblijvendheid in ligt.”

‘Goede harmonie’

Net als zijn collega-wethouders is Lavooi in voor een nieuwe periode als wethouder. ,,Het is me goed bevallen de afgelopen vier jaar. Zeker ook omdat sprake is van een goede harmonie in het college, maar ook tussen het college en de raad. We werken vanuit wederzijds respect constructief samen en de verhoudingen zijn prima. Vroeger was het wel eens zuurder.”

advertentie
advertentie