Bewoners Tuinfluiter vrezen overlast hangjeugd

27 september 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De bewoners van de Tuinfluiterflat hebben handtekeningen ingezameld tegen het herinrichtingsplan van het gebied waar nu nog een rij populieren staat. Deze bomen moeten gekapt worden en daarvoor in de plaats wil de gemeente een trapveld, jeu de boulesbaan en zitgelegenheid onder de balkons van de flat realiseren. De bewoners, allen senioren, maken zich zorgen om mogelijk overlast van (hang)jongeren. Sliedrecht Groen heeft deze handtekeningen namens de bewoners aan de gemeente Sliedrecht aangeboden in de hoop dat alsnog met de bezwaren van bewoners rekening gehouden kan worden. ,,Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald", aldus Anton van Rees, voorzitter van Sliedrecht Groen.

De senioren uit de Tuinfluiterflat vrezen overlast door hangjeugd die naast het trapveld de zitgelegenheid ten behoeve van de ouderen in beslag zullen nemen, dan wel vernielen en bevuilen. ,,De Lijsterweg is, zeker in het weekend een doorgangstraject voor stappende jeugd. Met name de terugreis gaat met veel rumoer en overlast gepaard. Let wel, dat die populieren gekapt worden, vinden wij als Sliedrecht Groen jammer maar is een gepasseerd station en daar gaan wij ook niet tegenin. Een nieuwe groenvoorziening mag er, ook volgens de bewoners, komen. Rozenperkjes, bankje, vijver, jeu de boulebaan, prima. Maar geen trapveld bij de flat en geen opstelling die zich leent als potentiële hangplek. Als straks na klachten van overlast de situatie escaleert en er alsnog correctief ingegrepen moet worden kost het meer geld. Nu overleggen zou de gemeente krediet geven bij haar bewoners als een behulpzame instantie die er voor haar burgers is en voor haar burgers wil zorgen. Met name onze ouderen."

,,Tot en met de besluitvorming door de raad is er een uitgebreid interactief traject geweest", reageert afdelingsmanager Plantsoenen en Reiniging L. Mourik in een officiële brief aan Sliedrecht Groen. ,,Dit proces is aangevangen met een bijeenkomst op 8 januari 2008. Een werkgroep heeft daarna de plannen verder ontwikkeld. Tijdens de uitreiking van de prijs voor het project 'de fleurigste straat', op 11 februari 2009 in de recreatieruimte van de Tuinfluiterflat is het inrichtingsplan toegelicht. Alle bewoners zijn hiervoor per brief uitgenodigd. Naar ons idee is het inrichtingsplan destijds positief ontvangen. Ook was er een informatiemoment op 22 april. Bovendien zijn er diverse informatieve huis-aan-huisbrieven verspreid onder alle omwonenden waarop gereageerd kon worden en is er in de media voldoende aandacht geweest voor de plannen. Kortom, wij zijn van mening dat er voldoende momenten zijn geweest van informatie en inspraak. Wij zien dan ook geen aanleiding om het inrichtingsplan te wijzigen",

Van Rees: ,,Sliedrecht Groen stelt vast dat het hele traject van de ontwikkeling en de democratische besluitvorming inderdaad correct is verlopen. Het klopt dat er toen geen negatieve reacties zijn geweest. Maar de communicatie hiervan heeft niet gefunctioneerd, in ieder geval niet richting bewoners van de Tuinfluiter. Navraag heeft geleerd dat bewoners die in een eerder stadium wel iets van de plannen hebben meegekregen niet in staat zijn om de wegen van verweer te bewandelen of afhankelijk zijn van familie of derden waar het de afhandeling van de post betreft. Bejaarden zijn niet mondig. Naar onze mening heeft Tablis als verhuurder en een bewonerscomite van de Tuinfluiter in deze gefaald. Feit is dat nu blijkt dat, ondanks een correct verlopen besluitvormingsprocedure, er geen draagvlak blijkt te zijn voor herinrichting volgens huidig plan. Daarom vragen wij de beleidsmakers, alvorens straks een schop in de grond te steken, zich nog eens achter de oren te krabben en te kijken of er met de bewoners een alternatief bedacht kon worden."

Op dinsdag 6 oktober is Sliedrecht Groen te gast in het radio programma Ouder en Wijzer. ,,De populieren zullen daarin ook zeker aan de orde komen. Net als de kastanjes en het overige karakteristieke groen in onze gemeente", belooft Van Rees. Het programma is te beluisteren om 19:00 uur bij Merweradio. Meer info via de website www.sliedrechtgroen.nl.

advertentie
advertentie