Inloopmarkt voor borstkankerpatiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis

28 september 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/DORDRECHT - Iedereen die te maken heeft (gehad) met borstkanker is op dinsdag 6 oktober van 10.30 tot 16.00 uur welkom tijdens een inloopmarkt over borstkanker in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Oktober is wereldwijd de maand om iedereen ervan bewust te maken dat borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker is onder vrouwen. Vergeleken met andere landen is het aantal vrouwen met borstkanker in Nederland hoog. De ziekte treft jaarlijks 14.000 vrouwen in ons land.

De inloopmarkt, met zo’n vijftien stands van uiteenlopende organisaties, wordt gehouden in de centrale hal van de locatie Dordwijk, Albert Schweitzerplaats 1 in Dordrecht. Tweemaal, om 11.15 en 15.00 uur, wordt een ‘modeflits’ gegeven waarin mannequins, die zelf zijn behandeld voor borstkanker, lingerie en badmode tonen voor vrouwen met een borstprothese.

Ook worden twee korte workshops gegeven. De eerste gaat over het belang van het bevolkingsonderzoek en wordt gegeven door Marjolein Anemaat, van 13.30 tot 14.00 uur. De tweede gaat over vermoeidheid bij kanker en wordt gegeven door Chris de Jongh, fysiotherapeut, van 14.15 tot 14.45 uur. Bij de workshops is het aantal plaatsen beperkt; vol is vol.

Behalve de mammacareverpleegkundigen van het Albert Schweitzer ziekenhuis, die de markt organiseren, zijn ook verpleegkundigen van de afdeling oncologie aanwezig. Zij informeren bezoeksters onder meer over het ‘spreekuur hormonale therapie’, dat twee jaar geleden in het ziekenhuis van start ging en inmiddels een flinke toeloop heeft. Het spreekuur is bedoeld voor vrouwen met borstkanker die chemotherapie hebben ondergaan en daarna nog vijf jaar lang preventieve hormoontherapie krijgen. Zij krijgen op dit spreekuur hulp bij het omgaan met lichamelijke en praktische veranderingen die de hormoonbehandeling met zich meebrengt.

,,Ze zijn wel genezen, maar nog niet de oude,’’ vertelt oncologisch verpleegkundige Annelies van Zandbergen. ,,Ze kunnen moe zijn, of seksueel minder actief, of opvliegers hebben. Met hun vragen en onzekerheden kunnen ze op het spreekuur terecht. Inmiddels hebben vele tientallen vrouwen hiervan gebruik gemaakt. Voorheen was deze aandacht voor de menselijke kant van de behandeling minder aanwezig. De behoefte eraan is groot. Andere ziekenhuizen hebben bij ons al geïnformeerd naar onze aanpak.’’

Op de markt kunnen bezoekers verder ook terecht bij de afdeling Fysiotherapie van het ziekenhuis, die informatie geeft over het programma Herstel & Balans; de ‘Aftercaregroep’, met lotgenoten uit het ziekenhuis; diverse lingerieboetieken uit de omgeving; ‘Mooi met één borst’ van Ria Delver; Haarwerken van Nel van Driel; Goed Verzorgd Beter Gevoel; BVN en Stichting Amazones; Netwerk lymfoedeem; en THINK2GO, armkousen.

advertentie
advertentie