SSC reikt eerste 'Gouden Aren' uit

30 september 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Stichting Sliedrecht en Cultuur heeft op 29 september een nieuwe prijs uitgereikt: de Gouden Aar. Aan twee Sliedrechtse verenigingen de eer de eerste beeldjes, uiteraard een heuse 'gouden aar', in ontvangst te nemen. Wilhelmus' Muziekkorpsen en Soli Deo Gloria werden beloond voor hun sociale en innovatieve inzet voor de gemeente op het gebied van de Sliedrechtse cultuur. Naast het beeldje kregen de clubs ook een financiële stimulans in de vorm van 250 euro.

De eerste uitreiking van deze bijzondere prijs vond plaats in het Sliedrechte gemeentehuis en werd gepresenteerd door de voorzitter van de SSC: Anja de Rooij. Zij lichtte in haar toespraakje toe wat de SSC deed besluiten deze twee verenigingen de Gouden Aar als eerste toe te kennen. Wilhelmus' Muziekkorpsen vierde recent haar 75 jarig bestaan. In 1931 begonnen als eenvoudig pijperkorps, is Wilhelmus' Muziekkorpsen nu een organisatie waar maar liefst vier verschillende muziekgroepen deel van uitmaken: Showkorps, Jeugdshowkorps, Bigband Blast! en Music For You. Deze vier groepen bieden ruimte aan alle leeftijden en verschillende muziekvoorkeuren. ,,Daar waar Wilhelmus vele andere steden in Nederland en daarbuiten verblijdt met haar shows kennen wij in Sliedrecht Wilhelmus van hun altijd belangeloze optredens tijdens de Koninginnedagen, lampionoptochten et cetera", roemt De Rooij. ,,Maar daar houdt het niet bij op. Het gebouw van de club wordt ook opengesteld voor de Sliedrechtse gemeenschap in de breedste zin van het woord. Zo wordt meer dan eens gebruik gemaakt van het gebouw voor Turkse feesten, sportactiviteiten en natuurlijk de vrij toegankelijke activiteiten van Wilhelmus zelf. Dit alles bij elkaar heeft de SSC doen besluiten de stimulansprijs toe te kennen aan Wilhelmus." Namens Wilhelmus nam Nicole Boer de prijs in ontvangst.

Vervolgens werd de Christelijke Oratoriumvereniging Soli Deo Gloria geroemd door De Rooij. Opgericht in 1919, toen nog als Zangvereniging. Momenteel bestaat het koor uit zo'n 65 leden. Sinds 1988 voert Soli Deo Gloria elke twee jaar de 'Matthäus Passion' van Johann Sebastian Bach uit. ,,We kunnen met een gerust hart zeggen dat Soli zich de afgelopen tijd enorm heeft ingespannen om het genre van de oratorium-literatuur onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Dit jaar organiseren zij voor het eerst een "Scratch": de Messiah van Handel. Op basis van de niet aflatende inzet van deze vereniging waarbij niet onvermeld mag blijven de inspanning om te komen tot het Sliedrechts Korenfestival heeft de SSC gemeend hen de ‘Gouden Aar’ te overhandigen en de bijpassende financiële injectie." Piet Bezemer kwam voor Soli Deo Gloria naar voren om de prijs in ontvangst te nemen.

Beide verenigingen (zie foto) waren zeer verguld met de prijs en samen met het bestuur van de SSC werd er een glaasje gedronken op dit nieuwe initiatief. Als afsluiter vroeg de voorzitter van de SSC, Anja de Rooij, of deze kersverse winnaars andere verenigingen/stichtingen willen nomineren voor het komende jaar 2010. Om een bijdrage te kunnen ontvangen moet er aan de volgende voorwaarden voldaan worden: het verzoek moet schriftelijk worden ingediend, vergezeld van een duidelijke begroting, de activiteit moet op cultureel gebied iets speciaals zijn, de activiteit moet voor iedereen toegankelijk zijn, uit de activiteit moeten inkomsten mogelijk zijn, het geheel mag geen winst oogmerk hebben.

advertentie
advertentie