‘Hardinxveld en Sliedrecht samen verder als Slieveld’

30 september 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM/SLIEDRECHT- Hoe ziet Hardinxveld-Giessendam er uit in 2030? Dat was de vraag die centraal stond in de bijeenkomst van de ChristenUnie, vorige week in het Hervormd Centrum in hardinxveld-Giessendam. de partij presenteerde daar haar visie op het dorp over twintig jaar en stelde dit meteen ter discussie.

Moeten Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht meer praktisch gaan samenwerken? Het was een van de stellingen die fractievoorzitter Cor Voorberg op de aanwezigen afvuurde. Oud-sluismeester Teus Bongen had daar een duidelijke mening over: ,,Ik heb nooit begrepen waarom met Gorinchem moest worden samengewerkt. Alleen Boven-Hardinxveld past geografisch misschien bij Gorinchem, maar verder niet. Ik heb thuis al 44 jaar een samenwerkingsverband met een Sliedrechtse en dat gaat prima. Ik denk dat dat voor de dorpen ook opgaat.” Voorberg merkte op dat behalve Sliedrecht ook naar de andere dorpen in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden moet worden gekeken. CDA-fractielid Paul Letterie meende dat het geen kwestie is van óf moet worden samengevoegd, maar wánneer.

Hardinxveld-Giessendam en Sliedrecht heten over twintig jaar wellicht‘Slieveld’, suggereerde Letterie. ,,Ik denk dat we dan een veel grotere gemeente met zo’n vijftigduizend inwoners vormen. Alleen op die schaalgrootte kan je dan nog een zelfstandige gemeente zijn."

Al in februari van dit jaar presenteerde de ChristenUnie haar visie ‘Hardinxveld-Giessendam, Poort naar het Groene Hart. Visie en ambitie voor Hardinxveld-Giessendam, op weg naar 2030’ uit. Voor 2030 noemde fractielid Kees Pille drie pijlers; een sterk ontwikkelde eigen organisatie, een operationele samenwerking met de zuidelijke rand (Sliedrecht) en een samenwerking met de Alblasserwaard. Samenwerking kan volgens de partij gebeuren op terreinen als economie, infrastructuur, ict, jeugdzorg, inkoop en vuilophaal. Pille verwoordde de kern: ,,Door de rivier, de snelweg met twee op- en afritten en de spoorlijn met straks drie stations moet Hardinxveld-Giessendam zich nog meer ontwikkelen als een poort naar het Groene Hart.”

advertentie
advertentie