Ex-Sliedrechter Arend van Campen in Zembla

3 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - Binnenkort komt de nieuwe eco-thriller van Arend van Campen uit: ‘Probo Koala, de Rich Boys connection’. De Probo Koala was het gifschip dat de grote milieuramp in Ivoorkust in 2006 veroorzaakte. Ex-Sliedrechter, schrijver en voorzitter van het ‘Energy Institute Nederland’ Van Campen werkt mee als olie expert aan Zembla op zondag 11 oktober. Deze aflevering van het documentaire programma van VARA/NPS gaat over milieuzaken. Wat zijn rol precies is kan in verband met het onthullende karakter van het programma nog niet bekend gemaakt worden.

Door Margreet Strijker

Greenpeace schreef over de roman van Arend: ,,Dit boek biedt een ontluisterend kijkje in de keiharde wereld van de internationale oliehandel. Giftige cocktails, chemische processen aan boord van zeeschepen, omkoping en winst op het scherpst van de snede…ten koste van mens en milieu. Fictie waar de werkelijkheid van afdruipt.”

Arend (49) is geboren en getogen in Sliedrecht, maar werkte en woonde in landen als Algerije, Australië, Aruba en Indonesië. Hij is al 30 jaar werkzaam in de olie-industrie. Hoewel hij momenteel in Dordrecht woont, heeft hij de banden met Sliedrecht nooit verbroken. Zijn vader en broer wonen er en hij voetbalt zelfs nog af en toe in het zondagelftal van VV Sliedrecht. In 2007 schreef hij ‘Choke Points’, een spannend verhaal over wat de gevolgen zouden zijn als de aanvoerroutes voor olie worden afgesloten door terroristen of vijandige mogendheden. Hij vertelde toen in Het Kompas dat er veel zelfreflectie in het boek zat en dat het soms autobiografisch was. Maar het verhaal op zich was fictief doch plausibel. In november kunt u in Het Kompas lezen of dat ook opgaat voor: ‘Probo Koala, de Rich Boys connection.’ Arend komt dan uitgebreid aan het woord over zijn eco-thriller.

advertentie
advertentie