Ouderenkliniek kan in 2011 open

8 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Naast het Albert Schweitzerziekenhuis moet half of eind 2011 een psychiatrische kliniek voor ouderen staan. De klinkiek omvat dertig bedden en richt zich specifiek op psychiatrie voor ouderen en niet op geriatrie, waar dementie, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson onder vallen. Dat vertelt vastgoed coördinator Jos Braber van RMPI - De Grote Rivieren.

Op het moment wordt de grond gesaneerd. Braber: ,,We zijn nu bezig met het schoonmaken van de grond. De grond heeft een tijd braak gelegen en was afgezet met hekken. In de bodem zat asbest en er zat ook een oude olietanker in. Ik verwacht dat we half oktober klaar zijn met het saneren van de grond.”

De kliniek moet ruimte bieden aan cliënten van 55 jaar en ouder. Zij kampen met een psychiatrische handicap, niet te verwarren met een verstandelijke handicap. ,,Ze zijn geestelijk prima in orde. Over het algemeen kunnen ze zichzelf redden, maar ze hebben wel elke dag begeleiding en behandeling nodig”, aldus Adrie Groenendijk, ook werkzaam bij RMPI - De Grote Rivieren. Wanneer precies gebouwd kan gaan worden weet Jos Braber nog niet. Dit hangt af van de plannen, die nu in de ontwikkelfase zijn. ,,Op het moment zijn er verschillende gedachten over de kliniek die nog niet helemaal zijn uitgekristalliseerd. Ik hoop dat de plannen dit jaar nog gereed komen zodat we in het eerste half jaar van 2010 kunnen gaan bouwen. De bouwtijd bedraagt zo’n anderhalf jaar, dus voor de kliniek er staat zit je ver in 2011. Wat betreft de planvorming verwacht ik verder geen grote problemen, alle seinen staan op groen. De versies van de kliniek worden geschetst om te kijken hoe het zit met de haalbaarheid en betaalbaarheid van het plan.”

De gemeente Sliedrecht laat bij monde van woordvoerder Carola van Rijsbergen weten dat de onderhandelingen over de kliniek nog in volle gang zijn. ,,Pas als meer bekend is willen we naar buiten treden met de plannen. Nu wordt die locatie schoongemaakt. De grond is al in handen van RMPI - De Grote Rivieren.”

Omwonenden kregen al in 2006 en 2007 bouwplannen onder ogen. Die werden echter om budgettaire redenen herzien. ,,Het oorspronkelijke plan was een kenniscentrum ouderenpsychiatrie en een polikliniek voor kortdurende behandelingen. De kosten vielen echter zoveel hoger uit dat het niet meer te financieren bleek”, liet Adrie Groenendijk al eerder aan Het Kompas weten.

De Grote Rivieren is een organisatie die professionele zorg biedt aan mensen met een psychisch of psychiatrisch probleem en is actief in het zuidwesten van Nederland.

advertentie
advertentie