IHC laat Al Sakab te water (met filmpje)

8 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Het in opdracht van HUTA Marine Works in Saoedi-Arabië gebouwde baggerschip is een stationaire snijkopzuiger die specifiek voor de opdrachtgever ontworpen is. De ceremonie werd door de dochters Britta en Sylvia van de heer Wuebbens, Algemeen Directeur van HUTA Marine Works Ltd, verricht. Omdat Saoedi-Arabië een islamitisch land is werd die handeling niet met de gebruikelijke champagne verricht maar met rozenwater. Na de oplevering begin 2010 gaat het schip naar Jeddah waar het wordt toegevoegd aan de vloot.

Gezegend met applaus, kabaal en vuurwerk SLIEDRECHT - Onder uiteraard luid applaus en donderend geweld van het nodig vuurwerk liep afgelopen maandag de cutterzuiger ms. Al Sakab van de helling van de Sliedrechtse IHC werf af. Ook alle fluiten lieten zich horen op het moment dat de Al Sakab in een dichte rookwolk in de richting van de rivier verdween.

Door Chris Wijmans

HUTA Marine Works Ltd heeft ongeveer 6.000 mensen in dienst en beschikt over een vloot van meer dan 90 ‘marine construction vessels’. De Al Sakab (het eerste paard van de Profeet Mohammed) is een zogenaamde ‘mono pontoon snijkopzuiger’ en is ontworpen voor een maximale baggerdiepte van 25 m. De cutter is uitgerust met twee elektrische motoren, samen 3.000 kW voor het baggeren van rotsachtig materiaal. De specie wordt via de persleiding naar de wal gepompt of in bakken langszij. Tijdens het baggeren wordt het schip door middel van een spudpaal in positie gehouden. Het schip draait om de spudpaal, waardoor de cutter een cirkelvorm beweging maakt. De baggerpompen zijn op zowel de cutterladder als onderwater geplaatst. Het hele systeem is volledig geautomatiseerd.

HUTA Marine Works Ltd. is een vooraanstaande marine contractant uit Saoedi-Arabië. Naast de Al Sakab heeft het bedrijf nog elf cutterzuigers in bedrijf en is actief op het gebied van ‘marine civil engineering’ en baggerwerkzaamheden.

advertentie
advertentie