Steun voor schooljeugd van minima

8 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Stichting Leergeld is een zelfstandige organisatie, die in samenspraak met de RSD is opgericht. ,,De RSD is ook initiatiefnemer om zo een deel van het gemeentelijke minimabeleid uit te kunnen voeren,” aldus bestuurslid Philip Lommers, tevens locatieleider De Vries Robbé van het Merewade College.

Nieuwe Stichting Leergeld voor hele regio GORINCHEM - Inwoners van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden met een minimum inkomen kunnen voor financiële steun voor schoolgaande kinderen voortaan aankloppen bij Stichting Leergeld. Vorige week heeft deze landelijke organisatie er een nieuwe afdeling Alblasserwaard Vijfheerenlanden bijgekregen.

De stichting Leergeld heeft om te beginnen folders met informatie op alle scholen in de regio verspreid. Verder zullen de circa 4000 bij de RSD geregistreerde gezinnen of huishoudens worden geïnformeerd. Maar ook anderen, bijvoorbeeld zelfstandigen die het even niet zo breed hebben, kunnen bij de stichting aankloppen. De stichting kan een helpende hand toesteken als het gaat om school, sport of deelname aan culturele activiteiten door schooljeugd. ,,We willen in ieder geval sociale uitsluiting voorkomen,” legt Lommers uit. Te denken valt aan boeken voor school, maar ook aan contributie voor een sportvereniging en voor kinderen uit groep 8 of de eerste klas is er een pc-project. ,,Tegenwoordig ben je niets meer als je thuis geen computer hebt,” weet Lommers. ,,We kunnen een pc zonder verplichtingen beschikbaar stellen.” De RSD heeft de middelen voor de stichting Leergeld, maar daarnaast wil het bestuur ook fondsen werven.

Het is niet de bedoeling dat de mensen die gebruik willen maken van een regeling van het kastje naar de muur worden gestuurd. ,,We hebben een coördinator die het regelt. En vrijwilligers, ervaringsdeskundigen, die bij de mensen thuis komen. Er hoeft dus geen gêne te zijn. Het gaat ons primair om de jongeren, dat zij kunnen deelnemen in de samenleving.”

Lommers realiseert zich dat er in de huidige economische tijd ook niet-geregistreerden het al dan niet tijdelijk financieel moeilijk kunnen hebben. Te denken valt aan zelfstandig ondernemers, die nu hun omzet zien dalen. ,,We weten nog niet precies hoe we deze mensen kunnen bereiken. Daar buigen we ons nog over.”

Voor de kersverse stichting zijn een website en andere informatie-voorzieningen in de maak. Tot die tijd kan rechtstreeks contact worden gezocht met de coördinator van stichting Leergeld, Bob van de Burgt, tel.: 06-27274087 (op dinsdag en woensdag van 10.00 tot 12.00 uur).

advertentie
advertentie