Albert Schweitzer ziekenhuis checkt mensen met suikerziekte op depressies

9 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - In het Diabetescentrum op de locatie Amstelwijck van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is deze maand de ‘polikliniek voor diabetes en depressie’ van start gegaan. Dit houdt in dat alle 2000 patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte), die hier langdurig onder controle staan, bij hun eerstvolgende jaarcontrole tevens worden gescreend op klachten van depressieve aard. Zij zijn hiervoor als gevolg van hun aandoening extra kwetsbaar.

Bij de reguliere controle vult de patiënt voortaan (op basis van vrijwilligheid) een vragenlijst in, die de aanwezigheid van depressieve klachten aan het licht moet brengen. Bij een verhoogde score beoordeelt een psychiater of er inderdaad sprake is van een depressie. In dat geval kan de patiënt op het Diabetescentrum kortdurende, oplossingsgerichte psychotherapie ontvangen van een verpleegkundig specialist psychiatrie.

,,Doordat wij bij het Diabetescentrum zitten, waar de patiënt toch al periodiek komt, hopen we de drempel te verlagen naar de hulp die wij kunnen bieden,’’ zegt verpleegkundig specialist psychiatrie Rik Boshoven. Hij deed afgelopen jaar op het Diabetescentrum onderzoek onder 100 patiënten. Boshoven: ,,Daaruit bleek dat zij tijdens het diabetesspreekuur vaak wel aangeven dat ze niet lekker in hun vel zitten. Maar doordat echte diagnostiek uitblijft, vindt uiteindelijk geen doorverwijzing plaats.”

Boshoven meldt dat in beginsel alle chronisch zieken een verhoogd risico lopen op een depressie. Bij mensen met diabetes hangt de kans op depressie vaak samen met het feit dat ze zich afhankelijk voelen van medicatie en met de zogeheten ‘diabetesburnout’: zij raken door hun ziekte dan lichamelijk zozeer opgebrand, dat zij ook bevattelijk worden voor neerslachtigheid. Tussen depressie en diabetes bestaat bovendien een wederzijdse wisselwerking: depressie verhoogt de kans op diabetes type-2.

Onder de totale bevolking treft depressie zo’n zes procent van de mensen. Boshoven verwacht dat onder mensen met diabetes zo’n 30 procent een verhoogd risico scoort op de vragenlijst. ,,We denken dat 10 procent voor een behandeling in aanmerking komt. Bij deze behandeling gaan we niet spitten naar de oorzaak, maar we helpen de mensen om hun eigen mentale kracht beter te benutten.”

Jos Kamperman, coördinator diabeteszorg in het Albert Schweitzer ziekenhuis, zegt heel blij te zijn met deze toevoeging aan de controles. ,,We hadden er al langer behoefte aan. Wij kunnen wel constateren dat iemand zich mentaal niet lekker voelt, maar we kunnen dat zelf niet behandelen. De drempel naar de psychiatrie was voor veel van onze patiënten dan weer net te hoog. Dit is een ideale oplossing: op deze manier gaat een ‘psychische check’ er gewoon bijhoren in de diabetescarrousel.’’

De diabetescarrousel is een gecombineerd spreekuur waarbij de patiënt tijdens één bezoek diverse disciplines bezoekt, zoals de diabetesverpleegkundige, de internist, de diëtist, de podotherapeut en de oogarts. Alle diabetesverpleegkundigen op de locatie Amstelwijck hebben een training gekregen in het hanteren van de vragenlijst over depressie. Als de werkwijze aanslaat bij patiënten en hulpverleners, wordt deze wellicht uitgebreid naar het Diabetescentrum op de locatie Zwijndrecht.

advertentie
advertentie