Generaal pardonregeling Drechtsteden afgesloten

9 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/DRECHTSTEDEN - Burgemeester R.J.G. Bandell heeft op woensdag 7 oktober de generaal pardonregeling voor de Drechtsteden officieel beëindigd. Tijdens een afsluitende bijeenkomst met alle betrokken organisaties heeft hij zijn waardering uitgesproken voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de uitvoering van de regeling. Ter gelegenheid van de afsluiting van de generaal pardon regeling ontving Bandell de krant ‘De Drechtsteden geven thuis’ uit handen van mevrouw Y.S.M. Bieshaar, directeur van de Sociale Dienst Drechtsteden.

Toen de regeling in 2007 in het leven werd geroepen kregen de Drechtstedengemeenten de opdracht om voor 1 januari 2010 in totaal 456 asielzoekers die onder de generaal pardonregeling vielen binnen hun gemeentegrenzen te huisvesten. Dit aantal werd in oktober 2008 al door de woningcorporaties en gemeenten gehaald. Inmiddels wonen er in de Drechtsteden 545 generaal pardonners. Naast een huis hebben de generaal pardonners ondersteuning gekregen bij het zoeken naar een baan of scholing, bij het regelen van de inburgering, inkomen, (woon)begeleiding of maatschappelijke begeleiding. Van de volwassen generaal pardonners hebben 175 een baan, 170 een uitkering, en volgen er 19 een studie.

De uitvoering van de pardonregeling in de Drechtsteden is succesvol verlopen, dankzij de samenwerking van professionals en vrijwilligers van verschillende partijen zoals VluchtelingenWerk InburgeringsOrganisatie Zuid-Holland Zuid (VIOZ), Sociale Dienst Drechtsteden, Woonkeus Drechtsteden, Centrum Opvang Asielzoekers (COA), Stichting Noodopvang, de gemeenten en de GGD Zuid Holland-Zuid. Deze bundeling van krachten maakte het mogelijk dat de pardonners snel begeleid konden worden naar een nieuwe toekomst in de Drechtsteden.

De generaal pardonregeling is in juni 2007 in werking getreden. Deze gaf vreemdelingen, die aan de voorwaarden voldeden, de mogelijkheid in aanmerking te komen voor een legale verblijfsstatus in Nederland. Ruim 90 procent van de 27.700 asielzoekers die door deze pardonregeling in Nederland mogen blijven, heeft inmiddels eigen onderdak. Op dit moment lopen er nog een aantal projecten van de Sociale Dienst en VIOZ die erop gericht zijn om de zelfredzaamheid van de mensen te vergroten die dat nodig hebben.

Op de foto ontvangt Burgemeester Bandell de krant De Drechtsteden geven thuis’ uit handen van mevrouw Y.S.M. Bieshaar, directeur van de Sociale Dienst Drechtsteden.

advertentie
advertentie