Column Uw Buurtagent: 'Muizen'

10 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Het is alweer een tijdje geleden dat de overleden filmmaker Bert Haanstra (bekend o.a. van de film “Fanfare” ) een film uitbracht waarin hij aantoonde dat het gedrag van dieren vaak overeenstemt met die van mensen. Ik herinner mij bijvoorbeeld dat zijn camera op een bak inzoomde welke een afmeting had van één vierkante meter. De bodem was bedekt met zaagsel waarin zich tien liefelijk ogende muizen bevonden. Verder was de bak uitgerust met een paar kleine attributen waarop en waarin zij zich konden vermaken. Welnu, dat deden ze dan ook met veel plezier en overtuiging. Er heerste een rustige en ontspannen sfeer in hun territorium waarin elke muis zich relaxed wentelde in het zaagsel. Men gunde elkaar de attributen zonder enig probleem. Kortom: één grote vakantiebelevenis in bak 1.

De lens van de camera zoomde vervolgens naar rechts waar eenzelfde bak van gelijke afmeting stond geplaatst. De camera liet de kijker getuige zijn van een aantal misdrijven onder deze familie van knaagdieren.

De bak werd namelijk bewoond door vijftig van deze spitse snuitjes en hadden dezelfde hoeveelheidzaagsel en attributen ter beschikking. Echter, in tegenstelling tot de muizen in bak 1, heerste in deze leefgemeenschap een onrustige en agressieve sfeer. De alleraardigst ogende diertjes ontpopten zich als agressievelingen die elkaar het licht in de ogen niet gunden. Eén grote grijze massa die rollend en bijtend over elkaar heen viel waarbij het zaagsel met enige regelmaat uit de bak spatte.

Het was duidelijk wat Haanstra wilde aantonen met dit fragment. Voldoende leefruimte is een essentiële voorwaarde voor dier én mens. Des te meer ruimte des te meer tevredenheid onder de levende wezens luidde de boodschap. Zodra die leefruimte wordt beperkt kunnen mens en dier zich anders gaan gedragen. Ze worden intolerant en zelfs agressief. Het recht van de sterkste gaat ineens gelden met alle gevolgen van dien.

Zo ook in Sliedrecht. We wonen op, tegen en in elkaar. Doordat we vaak zo beperkt zijn in onze leefruimte zitten we elkaar soms ook behoorlijk in de weg. Niets menselijks is ons vreemd want we zijn tenslotte mensen van vlees en bloed, ieder met onze genetisch bepaalde eigenaardigheden, gebaseerd op opvoeding, ontwikkeling, culturele achtergrond, enzovoort.

We zijn mensen die vaak het gelijk of het recht aan hun zijde willen hebben en niet gauw bereid zijn om eens op het plattegrondje van de ander te gaan zitten. Onze trots spreekt daarbij meestal een woordje mee .

Maar we kunnen wel praten en dat kunnen muizen niet. Laten we met elkaar van deze bijzondere gave alstublieft gebruik maken.

Klaas Blokland

wijkagent Sliedrecht (centrum)

e-mail: klaas.blokland@zuid-holland.politie.nl)

advertentie
advertentie