‘Grond ligt veel te lang braak’

15 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Opvallende zinsnede in een artikel uit Het Kompas van 15 januari 2009: ‘De voorzieningen komen te liggen tussen het Albert Schweitzerziekenhuis, de Wilhelminastraat, de Kerkstraat en de Kerkbuurt. De grond op de bouwlocatie is licht vervuild met asbest en wordt deze maand nog gesaneerd.’ In hetzelfde artikel werd gesproken over een opleverdatum ‘ergens in 2010’. Nu, negen maanden later, moet Jos Braber van RMPI - De Grote Rivieren deze verwachting bijstellen. Niet voor het eerst overigens. Ook in 2006 en 2007 presenteerde de organisatie al bouwplannen. ,,Die moesten we om budgettaire redenen herzien. Nu duurde het ontwerp van het plan langer dan we hadden voorzien. We zijn nu eindelijk begonnen met de sanering van de grond. Die moet binnen enkele weken afgerond zijn. De saneringsvorm was afhankelijk van het plan. Des te groter het plan, des te meer grond we af moesten graven. Consequentie is wel dat de oplevering van de kliniek niet eerder dan in 2011 zal zijn. Ik ben het met de critici eens: de grond ligt al veel te lang braak.”

‘Eindelijk’ kliniek naast ziekenhuis? SLIEDRECHT - Het project om een psychiatrische kliniek in Sliedrecht te realiseren, is er één van de lange adem. Door de jaren heen werden evenveel plannen gelanceerd als afgeschoten. Het nieuwste voorstel moet nu écht het laatste voorstel worden, stelt Jos Braber van initiatiefnemer RMPI - De Grote Rivieren. Hij licht de plannen toe.

Braber hoopt dat kinken in de kabels in het vervolg van het traject, achterwege blijven. Enthousiast ontvouwt hij de plannen, alhoewel de woordvoerder op enkele punten een slag om de arm moet houden. Zo kan hij (nog) geen bouwtekeningen tonen. ,,We willen een kliniek met zestig bedden realiseren. De cliënten zijn 55-plus en kampen met een psychiatrische handicap, niet te verwarren met een verstandelijke handicap. Ze zijn geestelijk prima in orde. Over het algemeen kunnen ze zichzelf redden, maar ze hebben wel elke dag begeleiding en behandeling nodig. Mogelijk dat we in de kliniek ook tijdelijk kortdurende opvang voor volwassenen gaan aanbieden, maar dit is afhankelijk van onze plannen in Dordrecht. Daar gaan we wellicht nieuwbouw plegen. Als dit plan doorgaat, hebben we een tijdelijke opvang elders nodig. Sliedrecht komt dan mogelijk in beeld.” De kliniek moet drie lagen hoog worden. Onder het gebouw wordt een parkeerkelder gerealiseerd.

Op een deel van de bouwlocatie moet overigens ook een gezondheidscentrum gerealiseerd worden, waarin verschillende medisch specialisten geclusterd samenwerken. Balans, Centrum voor Gezondheid en Beweging, is één van dit grote initiatiefnemers van dit plan. Al vijftien jaar werkt het centrum aan het plan. Binnen nu en twee weken hoopt Balans eindelijk de definitieve plannen te kunnen ontvouwen, zo stelt woordvoerder Huub van Meggelen.

advertentie
advertentie