Begroting zonder haken en ogen

15 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

De (lichte) storm wakkert aan in 2011 aan en brengt vooral schade aan in 2012 en 2013. Als niet wordt ingegrepen stevent de gemeente af op een tekort van van vijf ton in 2011, één miljoen in 2012 en anderhalf miljoen in 2013. Zoals de vlag er nu voor hangt ontkomt de gemeente niet aan bezuinigingen. Wat in feite geen wereldschokkend nieuws is want door de tegenvallende inkomsten uit het gemeentefonds (lees: wat het Rijk gemeenten toebedeelt) heeft elke gemeente moeite de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Volgens financieel wethouder Han Tanis wordt het een politiek interessant voorjaar: ,,In november en december wordt de aanzet gegeven voor een brede doorlichting waarbij alles op zijn emeritus wordt gewogen.”

Volgend jaar wél te maken met tegenwind SLIEDRECHT - Zonder al te veel kunst- en vliegwerk is het Sliedrechtse college erin geslaagd een sluitende begroting voor 2010 te presenteren. De lastenverhoging voor de burger blijft tot een minimum beperkt en grote projecten zoals de realisatie van onderwijs- en sportvoorzieningen in de nieuwe wijk Baanhoek-West, de lokalenuitbreiding van de Anne de Vriesschool, uitbreiding sporthal De Stoep en de veelbesproken renovatie van het Burgemeester Winklerplein lopen geen gevaar. Tot zover het verheugende nieuws: de gemeente, die de afgelopen jaren een voorzichtige koers heeft gevaren, krijgt immers weldegelijk te maken met forse tegenwind.

Door Erik de Bruin

Met andere woorden: op alles kan worden bezuinigd. Voor de Zomernota zal de raad worden voorgeschoteld hoe het nieuwe college dit voor ogen ziet. De grote projecten blijven in elk geval buiten schot. Dat geld staat vast. Sommige projecten, zoals het recreatief knooppunt over het spoor, betalen zichzelf terug. Het biedt immers de mogelijkheid andere projecten tot ontwikkeling te brengen die geld genereren.

Suswachten

Door het college voorgesteld nieuw beleid is onder meer een suswacht voor de donderdagavonden om de overlast op de Kerkbuurt terug te dringen zodat het winkelen op koopavonden weer aantrekkelijker wordt. Het voorstel is ook dat peuterspeelzaal Bijdehand subsidie zal gaan ontvangen en dat de kinderboerderij een extra medewerker krijgt om het toezichtprobleem tijdens de weekenden te helpen oplossen. Verder wordt voorgesteld eenmalig te investeren in een milieubeleidsplan en een bijbehorend uitvoeringsprogramma. Zoals al eerder vermeld blijft de lastenverhoging beperkt. De gemiddelde woonlasten stijgen met 35 procent wat neerkomt op een stijging van twee euro per jaar per jaar voor een meerpersoonshuishouden.

Baanhoek-West

Wethouder Johan Lavooi blies het slotakkoord. Hij deelde met genoegen mee dat de 53 koopwoningen die nu op de rol staan voor Baanhoek-West ‘gewoon’ worden gebouwd. 73 procent van de woningen is verkocht. Naar verwachting wordt begin november de eerste paal geslagen.

advertentie
advertentie