Wat mij boeit … autosportfotografie

16 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Erwin van Heteren (30) is een gepassioneerd autosportfotograaf. ,,Het begon met het bezoeken van een Grand Prix en dat is dermate aangeslagen dat gerust van een verslaving gesproken mag worden. Maar eigenlijk werd de basis gelegd door mijn moeder. Zij bracht ooit wat reclamemateriaal van het Benetton Formule 1-team voor me mee. Dat zorgde ervoor dat ik naar die races ging kijken en dat ik zelf de foto’s wilde maken die je in de bladen terug zag.” Sinds 1997 is fotografie een serieus onderdeel van zijn hobby. Tot die tijd bleef het bij alles verzamelen wat los en vast zat rond zijn favoriete coureur Jos Verstappen. Iets dat hij als dertiger overigens ook niet echt los kan laten getuige de hobbykamer met zes vitrinekasten vol met “Jos the Boss” gerelateerde spullen. Vanaf 2005 beheert hij samen met een vriend een racing pictures website voor racefans met een ‘Passion for Racing’.

Door Margreet Strijker

Sinds 1999 bezoeken de twee zoveel mogelijk races. ,,Ruud Hartog en ik zijn collega’s. We werken allebei bij Hoveniersbedrijf De Biesbosch in Dordrecht en daar bleek al snel dat we dezelfde interesse hebben. Toen rond 2005 een semiprofessionele digitale camera ook voor ons binnen bereik kwam begon de hobby echt uit de hand te lopen.” Ter illustratie wordt genoemd dat de vrienden in 2008 maar liefst twaalf racewedstrijden bezochten: van de FIA GT in Monza (Italië) in maart, de BF Langstrecken Meisterschaft (Duitsland) in april en de Le Mans Series in Spa-Francorchamps (België) in mei naar DTM in Zandvoort in juli en de Petit Le Mans Road Atlanta (USA) in oktober.

Op de vraag of deze hobby een beetje te combineren valt met het werk antwoordt Erwin lachend: ,,Ja, hoor. Ik doe zelf de planning van het tuincentrum dus dat gaat best. Overigens worden de meeste races in het weekend gereden. Het gekste dat we gedaan hebben is in één dag op en neer naar Monza. ’s Morgens om zes uur vliegen en ’s nachts om 12 uur stonden we weer op Schiphol. Aan de Petit Le Mans in Atlanta hebben we juist een paar extra dagen vastgeplakt, want zo vaak kom je niet in de USA. Ruud maakte daar geweldige foto’s van een crash. Ik was op dat moment mijn vrouw aan het bellen, dus ik heb er zelf geen enkele foto van. Dat was wel even balen.”

Overigens roemt Erwin zijn Nicole. Zij geeft hem alle ruimte voor zijn race passie. Sinds kort heeft zelfs zijn mooiste verzamelobject, een replica van een helm van Jos Verstappen een plekje in de slaapkamer gekregen. ,,Een enkel keertje gaat Nicole weleens een dagje mee, maar alleen als ze er zeker van is dat het zonnetje blijft schijnen. Wij zelf hebben er overigens niks op tegen als het regent. Juist dan kun je hele heldere foto’s maken.”

Schuilen is net als slapen ‘not done’ voor de heren. Hun instelling is: ,,We hebben de hele nacht om te oefenen. De uitdaging van nachtfotografie is om met het licht van de koplampen, dus zonder flits de mooiste foto’s te maken. Bijkomend voordeel is dat er, net als bij regen op zulke momenten weinig fotografen zijn, dus als er iets gebeurd heb je al gauw unieke beelden. Bij een 24-uurs race blijven we de hele tijd in touw met als motto: Slapen doen we morgen wel. Hoewel we ook weleens in slaap gevallen zijn op de tribune hoor.”

Overigens bevinden Erwin en Ruud zich meestal niet op de tribune, maar vlak achter de vangrail. ,,Toen we begonnen met de website hebben we ons min of meer naar binnen gebluft. Dat is gelukt en sindsdien zijn we geaccrediteerd. Dat wil zeggen dat we persplaatsen krijgen en geen entree hoeven te betalen.” Dat bluffen is overigens niet meer nodig, de fotografen hebben inmiddels hun professionaliteit wel bewezen. ‘Racingpictures.nl’ is geen onbekende meer. Hun foto’s waren te zien in Autovisie, bij het Duitse GTbook en op andere professionele websites.

Erwin benadrukt dat ook het stukje vriendschap belangrijk is. Grinnikend: ,,We hebben de afgelopen jaren in totaal één hele maand bij elkaar in bed gelegen. Soms stel je elkaar wel op de proef, bijvoorbeeld als we acht dagen in een piepklein hotelkamertje bivakkeren. Maar vaak pakt het ook luxer uit. We reizen door heel Europa en maken mooie dingen mee. En je houdt elkaar goed in de gaten langs de baan. Hoewel de veiligheidsmaatregelen bijna overal goed zijn, is het niet voor niks dat je elke keer weer een eigen risico formulier moet ondertekenen. Zodra de auto’s gaan vliegen wordt het echt gevaarlijk en dan moet je weleens rennen. Maar tijdens zo’n race ben je toch vooral bezig met het maken van die ene ultieme foto waar snelheid in zit.”

Op 24 en 25 oktober gaan Erwin en Ruud dat weer proberen op het FIA GT kampioenschap in Zolder (België). En Erwin hoopt eind januari de 24 uur van Daytona in Florida op de digitale gevoelige plaat vast te leggen. Per wedstrijd maken de heren per persoon meer dan duizend opnamen. Op de website worden er daarvan ongeveer veertig geplaatst. De foto’s zijn voor zowel pers als particulieren te koop. Zie: www.racingpictures.nl.

advertentie
advertentie