Politie verscherpt controle op autoverlichting

16 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De politie gaat van 17 oktober tot 30 november nadrukkelijk letten op en optreden tegen automobilisten met defecte verlichting. Dat werd bij de start van de campagne Goed Licht Beter Zicht namens de Politiekorpsen en het KLPD bekendgemaakt. Tijdens de campagneperiode van Goed Licht Beter Zicht is autoverlichting een speerpunt. Dat betekent dat de politie wijst op gebreken en bekeurt waar nodig.

De start van Goed Licht Beter Zicht valt samen met het begin van de herfstvakanties, wanneer velen er met de auto op uit trekken. Goede autoverlichting is belangrijk voor de verkeersveiligheid en de politie gaat extra toezien dat deze in orde is. In Duitsland loopt in oktober een vergelijkbare actie. Automobilisten die zorgen dat hun verlichting in orde is of kapotte verlichting ter plaatse kunnen maken, voorkomen een boete van maximaal € 90,-.

Uit onderzoek van de ANWB voor Goed Licht Beter Zicht blijkt dat bijna alle ruim 6.000 ondervraagden zich ergeren aan auto’s met slecht afgesteld of defect licht. Ook vindt 92 procent dat je niet meerdere dagen met een kapotte koplamp kunt doorrijden. De praktijk is anders: circa 1 op de 6 auto’s rijdt een of meerdere dagen rond met defecte of slecht afgestelde verlichting.

Koos Burgman, algemeen directeur BOVAG, stelt namens Goed Licht Beter Zicht: ,,Met grote borden langs de snelwegen en belangrijke provinciale wegen wijzen we de automobilist er met de slogan ‘Verlichting in orde?’ op dat hij in actie moet komen. Ofwel, controleer je verlichting. Dit jaar gaat de politie intensiever controleren en bekeuren op verlichting. Dat gebeurt uiteraard in het belang van de verkeersveiligheid. De zes initiatiefnemers van de campagne vinden dat bekeuren geen doel op zich mag zijn. Door de aandacht voor de campagne verwachten we dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en heel regelmatig hun verlichting controleren. Om hen extra te attenderen op de controles en een reactie te vragen, trekken we zo vlak voor de herfstvakantie het land in en zullen bij tankstations aanwezig zijn. Met de extra politie-aandacht in het vooruitzicht telt een gewaarschuwd mens voor twee. Op www.goedlichtbeterzicht.nl staan informatie en tips.”

Het rijden met defecte verlichting is een strafbaar feit. Een bekeuring voor een kapotte lamp kan oplopen tot 90 euro. Binnen de bebouwde kom zijn de tarieven wat milder: 60 euro. Het advies van de politie is om gebruik te maken van de mogelijkheden die de branche biedt, met andere woorden laat je verlichting nakijken en zorg voor het nodige gereedschap en reservemateriaal om het euvel ter plaatse te verhelpen. Bij herstel zal het bij een waarschuwing blijven.

Goed Licht Beter Zicht is een campagne van ANWB, BOVAG, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Philips, Rai Vereniging en Veilig Verkeer Nederland. Eén van de doelen is dat automobilisten het tot een vaste gewoonte maken hun licht minimaal eenmaal per maand te (laten) controleren. Men kan dit zelf controleren of laten doen bij één van de ruim 6.000 BOVAG-autobedrijven of bij de ANWB Wegenwacht.

advertentie
advertentie