Ziekenhuis garandeert medicatieveiligheid poliklinische apotheken

17 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Apothekers in de regio Drechtsteden hebben deze week via advertenties en huis-aan-huis-brieven de boodschap overgebracht dat patiënten het best gebaat zijn bij het bezoeken van hun eigen apotheek. Afgeraden wordt om gebruik te maken van andere apotheken, waarbij de apotheken in het ziekenhuis met name worden genoemd. De suggestie wordt gewekt dat het bezoeken van een andere apotheek de medicatiebewaking kan doorbreken. Het Albert Schweitzer ziekenhuis neemt afstand van deze stellingname en benadrukt dat medicatiebewaking bij de poliklinische apotheken gegarandeerd is.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft sinds kort twee poliklinische apotheken: een op de locatie Dordwijk en een op de locatie Zwijndrecht. Het ziekenhuis wil patiënten hiermee extra service en gemak bieden: zij kunnen na een bezoek aan een specialist, na een dagbehandeling of na een opname, de geneesmiddelen die aan hen zijn voorgeschreven direct mee naar huis nemen. Medicijnen zijn vrijwel altijd op voorraad, ook specialistische medicijnen. Het assortiment is afgestemd op wat de specialisten in het ziekenhuis voorschrijven. Het gebruik van de poliklinische apotheek is niet verplicht: patiënten kunnen per bezoek zelf kiezen of zij in het ziekenhuis hun geneesmiddelen ophalen, of toch liever bij de buurtapotheek. Voor de vergoeding door de zorgverzekeraar maakt dit geen verschil.

Zeer binnenkort krijgen de poliklinische apotheken aansluiting op het 'Open Zorg Informatie Systeem', waarmee apotheken inzage hebben in elkaars patiëntenmedicatiedossiers. Het feit dat die aansluiting nu nog niet bestaat, betekent beslist niet dat – zoals de apothekers impliciet stellen – dat de medicatiebewaking doorbroken kan worden. In de huidige, strikt gehanteerde werkwijze bij de poliklinische apotheken, wordt de medicatiehistorie per fax bij de eigen apotheek opgevraagd, nadat de patiënt daarvoor met een handtekening goedkeuring heeft verleend. Tevens wordt met de patiënt aan de balie van de poliklinische apotheek het totale medicijngebruik doorgesproken. Het ziekenhuis garandeert hiermee de medicatieveiligheid. De eigen apotheek wordt bovendien altijd geïnformeerd over wat de poliklinische apotheek heeft geleverd, zodat dit in het dossier kan worden bijgeschreven.

De poliklinische apotheken hebben dezelfde deskundigheid en dezelfde geneesmiddelen in huis als de regionale apotheken. Het Albert Schweitzer ziekenhuis betreurt het dat patiënten door de advertenties en brieven wellicht ten onrechte ongerust zijn geraakt. Hier is geen enkele reden toe. Het ziekenhuis streeft naar een goede samenwerking met apothekers, omdat zij over en weer elkaars cliënten bedienen. Patiënten zijn in goede en veilige handen bij zowel de openbare apothekers als bij de poliklinische apotheken.

advertentie
advertentie