Regio dichterbij op radio

19 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Radio Rijnmond

en Het Kompas

werken samen

GORINCHEM/SLIEDRECHT - Spontaan, grappig, rap van tong en enthousiast. Radiopresentator Chantal Quak (34) is het allemaal. Was ze al een aantal jaar te horen op Radio Rijnmond als nieuwslezer, tegenwoordig heeft ze haar eigen show op de zender. In Dwars door Rijnmond, dat elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur wordt uitgezonden, draait ze muziek, ontvangt ze gasten en brengt ze de hele Rijnmondregio dichterbij. Zo interviewt ze bijna wekelijks een journalist van Het Kompas over een kwestie uit het dorp. Een gesprek met de presentatrice die in haar hart nog steeds met haar voeten midden op de Gorcumse Grote Markt staat.

Door Marjanne Dijkstra

Quak liep tijdens haar studie journalistiek in Utrecht stage bij het RTL nieuws. ,,Eerst als freelancer, maar later als fulltimer. Ik werkte voor het ontbijtnieuws en moest om kwart voor vier beginnen. En als ik vroege dienst had al om drie uur. Ik woonde in die tijd wel in Hilversum, maar na drie jaar trok ik het echt niet meer. Het was zo vermoeiend. Ik heb mijn baan en huis opgezegd en vertrok naar Australië.”

Na een paar maanden reizen keerde Quak terug. ,,Ik zocht werk maar het solliciteren lukte voor geen meter. Ik deed nog wel freelancewerk voor RTL, maar ik wilde iets vasts en interessants. In 2005 kwam ik bij RTV Rijnmond terecht als nieuwslezer. Ik werkte ook aan andere uitzendingen mee en ik merkte steeds meer dat ik het leuk vond om dingen aan elkaar te kletsen. Als nieuwslezer kon dat niet; je moet je netjes aan je tekst van drie minuten houden. Toen de nieuwe programmering van start ging en ik werd gevraagd voor een eigen programma, geloofde ik het bijna niet. Dit was mijn droombaan en hij werd me zomaar aangeboden!”

Ze kijkt even bedachtzaam, neemt een slok koffie en lacht dan: ,,Kennelijk dachten ze: 'laten we die Quak eens een kans geven'. Ik had hier zo lang op gewacht en nu mocht ik mijn eigen programma zélf inrichten. Ik heb veel overleg gehad met m'n directe leidinggevende en een maand 'vrij' gekregen om dit op te zetten. Na meerdere brainstormsessies met collega's ben ik nu zes weken bezig. We draaien veel Nederlandse muziek en elk uur draai ik een echte meezinger. Die kies ik zelf uit, de rest is aan de muziekamensteller. Ook heb ik elke dag een spelletje, Het Woord van de Dag, mensen moeten een woord raden dat ik heb gekozen uit de actualiteit. De gemiddelde luisteraar van onze omroep is 55 jaar oud. Ik vind het een uitdaging om net buiten mijn eigen ding te denken. Een programma maken voor alleen maar 34-jarige vrouwen zou ook iets anders opleveren dan ik zelf per se leuk vind.”

Ook het nieuws uit de regio speelt een belangrijke rol in de show van Quak. ,,Bij de omroep was lang het beeld 'alleen als het in Rotterdam gebeurt, dan is het nieuws'. Terwijl ik denk dat er in Leerdam, Hoek van Holland, Voorne Putten of Gorinchem ook dingen gebeuren. Maar er moet vaak iets verschrikkelijks gebeuren voordat daar een verslaggever heen gaat. Ik ben nu een correspondentennetwerk aan het opbouwen dat in mijn show hun verhaal kunnen vertellen. Ik heb nu al nieuws uit Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht, de Hoeksche Waard, Barendrecht en Lansingerland in de uitzending. Ik werk daarvoor bijvoorbeeld samen met journalisten van Het Kompas Hardinxveld-Giessendam, Het Kompas Sliedrecht en De Stad Gorinchem, die ik bijna wekelijks aan een vraaggesprekje onderwerp over een lokaal thema. Ik zoek nog door naar meer correspondenten. Ik wil gewoon een informatief en gezellig programma, mét lokaal nieuws uit bijvoorbeeld Gorinchem.”

Ze lacht: ,,Mijn hartje ligt gewoon nog in Gorinchem. Ik ben daar in het Beatrixziekenhuis geboren en mijn jeugd heb ik er doorgebracht. Later woonde ik ook nog in Amsterdam en Hilversum en ging naar Australië, maar kwam steeds weer terug in Gorinchem. Ik heb zelfs een hoodie met 'Gorinchem' er op. Nu kom ik er nog steeds vaak bij mijn ouders, zus en vrienden. De liefde heeft me dan wel weggejaagd uit Gorinchem – je moet soms compromissen sluiten – maar ik blijf een Gorcumse."

advertentie
advertentie