‘Hondenbeleid wordt niet serieus genomen’

21 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Pleidooi voor

strengere

handhaving

SLIEDRECHT - Het nieuwe hondenbeleid dat de gemeente na lang beraad in februari 2008 in het leven heeft geroepen kan niet ieders goedkeuring dragen. Voor de zomer werd een stortvloed aan reacties op de website van Het Kompas geplaatst. Afgelopen maandag deed zich een uitgelezen kans voor het beleid eens kritisch onder de loep te nemen. Een kans voor open doel die hopeloos werd gemist. Slechts twee hondenbezitters en één niet-hondenbezitter woonden de evaluatiebijeenkomst bij.

Door Erik de Bruin

De evaluatie werd voorgezeten door beleidsmedewerker Jeroen Sakko in aanwezigheid van de gemeenteraadsleden Marlijn Dekker - De Graaff (CDA), Timo Pauw (PRO Sliedrecht) en Karin Verschoor (VVD). ,,De spelregels zijn duidelijk, maar de mentaliteit is soms ver te zoeken”, was een ieders conclusie. Met het nieuwe beleid wil de gemeente een omslag in gedrag tot stand brengen. Lang niet elke hondenbezitter houdt zich echter aan de spelregels dat je je hond alleen in losloopgebieden en uitrengebieden los mag laten lopen en dat je als baasje verplicht bent de uitwerpselen van het dier op te ruimen. ,,Als je geen zakje bij je hebt zou je een boete van vijftig euro moeten krijgen. Gewoon een kwestie van de APV handhaven”, aldus wethouder Remco van de Ven, die ook was aangeschoven. Hij voegde er wél aan toe dat het controleren van snelheidsovertreders met een lasergun risicolozer is dan een kwade hondenbezitter aanspreken. Hij zei het niet letterlijk, maar impliceerde in dat geval niet in de schoenen van de buitengewoon opsporingsambtenaar te willen staan. Deze zogenaamde BOA - waarvan Sliedrecht er slechts ééntje heeft (Van de Ven: ‘misschien kunnen we een uitwisseling met Papendrecht voor mekaar krijgen’) - kan overtreders alleen aanspreken. Karin Verschoor: ,,We vonden het flauw meteen voor lik op stuk te kiezen. Maar inmiddels: Ja, ho eens even … hondenbezitters moeten zich wel aan de regels houden. De handhaving zou strenger moeten.” Veel strenger zelfs als het aan de andere aanwezige raadsleden ligt. ,,Je moet waarschuwingen omzetten in bekeuringen. Deel overtreders een rode kaart uit!”, sprak Marlijn Dekker - de Graaff duidelijke, ferme taal. ,,Stel een daad”, vindt ook Timo Pauw. ,,Vermeld in Het Kompas dat je gaat controleren en als vervolgens elke bekeurde hondenbezitter zijn grieven uit middels een ingezonden brief in diezelfde krant dan heb je juist wat je wilt bereiken. Dat iedereen ervan weet en dat het serieus wordt genomen.”

Volgens Carla de Boer nemen hondenbezitters de gemeente niet serieus. De Sliedrechtse, die in de Westwijk woont, weet waar ze het over heeft. Ze heeft immers een eigen hondenuitlaatservice. ,,We laten onze honden uit in het uitrengebied bij de Tolsteeg. Elke avond zijn daar minimaal veertien honden. Dat is geweldig om te zien. Het socialiseert de dieren, maar ook hun baasjes. Je leert steeds meer mensen kennen uit de buurt. Het zou lullig zijn als je dit niet in heel Sliedrecht ziet.” Ook de uitrengebieden bij de Boog/Rivierdijk aan de andere kant van het dorp en bij de Goeman Borgesiusweg hebben een goede naam opgebouwd. Het jongste uitrengebied in het Willem Dreespark daarentegen kampt met klachten over agressieve honden en lijkt nauwelijks te socialiseren. ,,Een goed idee om daar nu eens een informatieve raadsvergadering te houden zoals we pasgeleden in De Hooipolder hebben gedaan”, stelde Pauw voor. ,,De drempel ligt dan erg laag zodat iedereen zich kan uiten over het hondenbeleid. We moeten het wel ná 3 maart doen omdat het anders in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen een politieke thema-avond wordt en dat is niet de bedoeling.” Van de Ven haakte daarop in door voor te stellen voor de zomer met nieuwe ideeën te komen. ,,Het moet continu worden herhaald en we moeten er scherp op toezien.”

advertentie
advertentie