Praten over doodgaan

21 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

ASZ opent

polikliniek

'Levenseindevragen’

SLIEDRECHT - In het Albert Schweitzer ziekenhuis is onlangs de polikliniek Levenseindevragen van start gegaan. Drie geestelijk verzorgers helpen ongeneeslijk zieke patiënten zo goed mogelijk om te gaan met hun nieuwe situatie, die meestal erg confronterend is en veel vragen oproept waar mensen vaak niet eerder bij hebben stilgestaan. ,,Uit onderzoek van het Palliatief Netwerk in de regio komt naar voren dat er een flinke lacune zit in de zorg tussen het ‘slechtnieuwsgesprek’ en het daadwerkelijk aanbreken van de terminale fase’’, zegt Martie Ottens, geestelijk verzorger van het Albert Schweitzer ziekenhuis. ,,Juist in die fase hebben patiënten veel vragen. Niet alleen praktische vragen over wat hun te wachten staat, maar ook levensvragen, of liever gezegd 'levenseindevragen'. En juist in die fase is er op het gebied van (geestelijke) zorg niet zo erg veel geregeld. Daarom denken wij dat er zeker behoefte is aan de onlangs gestarte polikliniek.’’

Het ziekenhuis had al geestelijk verzorgers, die ook stervenden bijstonden. ,,Maar”, zegt Ottens, ,,voorheen moesten patiënten duidelijk zelf aangeven dat ze behoefte hadden aan onze bijstand. Daarvoor moesten ze dan wel van ons bestaan op de hoogte zijn. Nu profileren wij ons actief als een van de poliklinische afdelingen van het ziekenhuis. Nieuw is ook dat specialisten die een slechtnieuwsgesprek voeren, via het interne computersysteem van het ziekenhuis voortaan direct de hulp van onze polikliniek kunnen inroepen en een afspraak kunnen maken voor de patiënt. De hulp kan daardoor veel eerder in het proces op gang komen. Naar de patiënt toe profileren wij ons met een folder. Mensen kunnen ook zelf direct bij ons een afspraak maken. Ook de huisarts kan een verwijzing geven voor de polikliniek, aan patiënten die geen behandelrelatie hebben met het ziekenhuis.”

Met de geestelijk verzorger kan in een aantal sessies worden gesproken over onder meer het verwerken van het slechte nieuws, de nog voorgestelde behandeling en de gevolgen daarvan, het afscheid nemen en waardevolle momenten die nog kunnen worden gecreëerd. Daarnaast komen onzekerheid aan bod, evenals het behoud van regie over het laatste stukje leven, het in gesprek blijven met dierbaren en het plek geven aan gevoelens als boosheid, verdriet en wanhoop.

Naast de bijstand die de polikliniek Levenseindevragen zelf kan geven, wordt waar mogelijk ook doorverwezen naar andere instanties, boeken en websites of lotgenotengroepen.

advertentie
advertentie