‘Asbestvezels gemakkelijk naar overkant’

21 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Overladen via

grijper niet

door de beugel

SLIEDRECHT - ,,De provincie houdt de teugels niet strak genoeg.” Deze uitspraak komt ditmaal niet uit de mond van een lid van Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven. Johan Vollenbroek zegt het. Hij is werkzaam voor een landelijk en zelfs Europees opererend milieuadviesbureau waar de gemeente Sliedrecht een beroep op doet om te kunnen beoordelen of de werkzaamheden aan de overkant wel legitiem zijn. Het per schip aanvoeren en via een grijper overladen van asbesthoudend afval kan volgens de milieuexpert niet door de beugel.

Door Erik de Bruin

Vollenbroek vraagt zich enigszins cynisch af of inwoners van Sliedrecht een maanpak krijgen opgestuurd. ,,Aan de andere kant van de rivier (lees: bij de Derde Merwedehaven) komen mannen in maanpakjes te werken. Om te voorkomen dat ze in aanraking komen met asbest als het afval via een grijper wordt overgeladen op een vrachtwagen. Delta, het bedrijf dat zich met milieuverwerking bezighoudt, heeft voor haar werknemers goede voorzorgsmaatregelen getroffen. Dat is prima geregeld. Wel zijn ze gemakshalve vergeten ook met de omgeving rekening te houden. Asbestvezels kunnen bij een zuidwestenwind - wat in Nederland vaak het geval is - gemakkelijk naar de overkant waaien. Daarom heb ik de gemeente geadviseerd een bezwaarschrift in te dienen waarna ook de werkgroep en de gemeente Dordrecht een bezwaarschrift hebben geschreven.”

De bal ligt bij de provincie. Zij heeft de melding geaccepteerd. Wat betekent dat het bedrijf de ruimte wordt gegeven deze activiteiten te ontplooien. Dat kan echter pas als de bezwaarschriften zijn afgehandeld. Vollenbroek laat al weten dat het er dik in zit dat de weg naar de Raad van State wordt bewandeld als de provincie bij nader inzien nog steeds groen licht geeft. Die juridische strijd werd al vaker uitgevochten. Liefst vijftien keer reeds waarbij de provincie in driekwart van de gevallen het lid op de neus kreeg. ,,Laten we hopen dat ze daar lering uit heeft getrokken”, zegt Vollenbroek. ,,De provincie heeft als bevoegd gezag de plicht regelmatig te kijken of bedrijven op het gebied van milieuwetgeving de best beschikbare technieken (bbt) toepassen. Dat laten ze na en als wij ze er dan op wijzen achten ze het niet nodig. Ze wil bedrijven niet te veel in de weg staan. Wat overigens niet uitzonderlijk is, hoor. Je ziet het in heel Nederland. Ons land heeft lang achtergelopen als het gaat om bbt-eisen. Pas in 2004 is via de rechter afgedwongen dat best beschikbare technieken in de Wet Milieubeheer worden opgenomen. Het probleem is nu dat het door overheden vaak anders wordt geïnterpreteerd.”

advertentie
advertentie