Besim Hoti maakt naam als dansvirtuoos

22 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Bovengenoemde loftuitingen staan vermeld in het jubelende oordeel van de jury. De juryleden waren diep onder de indruk van zijn solovoorstelling Leading Edge. De solistische uitvoering van circa zeven, acht minuten heeft hij in elkaar gezet met Ed Wubbe, een bekende naam in de nationale danswereld. Wubbe is de directeur en choreograaf van Scapino Ballet Rotterdam, één van de grootste dansgezelschappen van Nederland. Besim reist momenteel als gastdanser mee en heeft al te horen gekregen dat hij volgend jaar stage mag lopen. Hij is in korte tijd uitgegroeid tot een rijzende ster van wie veel wordt verwacht. Wat opvalt is dat hij een paar jaar geleden nog geen idee had dat hij carrière wilde maken als professioneel danser en zeker niet op de klanken van Bach. ,,Ik ben klassieke muziek heel erg gaan waarderen. Voor mij schuilt de uitdaging in het mixen van urban dance en modern ballet. Ik wil mijn eigen stijl ontwikkelen en nieuwe dingen laten zien in het danstheater.”

‘Alsof er wa- ter door je lichaam loopt’ SLIEDRECHT - Besim Hoti maakt een stormachtige ontwikkeling door. Hoewel hij pas twintig jaar is en nog studeert werd hij al genomineerd voor de Zilveren Zwaan, een prijs die elk jaar wordt gekoppeld aan de meest indrukwekkende dansprestatie. De Sliedrechtse dansvirtuoos won niet, maar hij heeft wel naam gemaakt. ,,Besim laat op de cellosuites van Bach dingen zien die fysiek onmogelijk lijken. Hij is een performer met een enorme dosis lef en tomeloze energie die zijn publiek weet te raken.”

Door Erik de Bruin

Straatdansen

Urban dance is een populair woord voor straatdansen. Het zijn dansvormen die vaak in hedendaagse videoclips voorkomen. Besim, van kinds af aan al ontzettend lenig, heeft zich die bewegingen eigen gemaakt door met zijn vrienden op straat te oefenen. ,,Toen ik veertien was ben ik van Molenaarsgraaf naar Sliedrecht verhuisd. Als je in een ander dorp gaat wonen maak je nieuwe vrienden. We gingen uit in clubs en dansten op de muziek die we leuk vonden. We hingen ook vaak op straat. Omdat je die ‘trics’ beter wilt leren beheersen ga je ook op straat oefenen. We waren fanatiek, maar het was puur voor de lol. Nu wil ik door als professional.”

Samenspel

Er zijn al vele deuren geopend voor Besim wiens talent twee jaar geleden werd opgemerkt door de Rotterdamse Dansacademie. ,,Het is razendsnel gegaan. Nadat ik mijn vmbo-diploma had gehaald kreeg ik een lijst opgestuurd met daarin alle mbo-opleidingen in Nederland. Daar stond ook MBO Dans tussen op het Albeda College in Rotterdam, een nieuwe opleiding. Ik heb auditie gedaan en werd aangenomen. Na een jaar werd ik gescout door de Dansacademie. Laat ik het zo zeggen: we moesten een gezamenlijk project doen waarbij ik hun aandacht heb getrokken. Ik vroeg me af of ik wel kon overstappen omdat je normaal gesproken pas doorstroomt naar een hbo-opleiding als je mbo hebt afgerond of als je op het voortgezet onderwijs minimaal havo hebt gedaan. Ik heb die kans gelukkig gekregen en met twee handen aangegrepen. Waar ik nu mee bezig ben is mezelf verbreden. Alles in de opleiding is dansgerelateerd. Gelukkig krijg ik de kans mijn eigen ding te doen waarbij je al improviserend ergens heen wordt geleid. Zo is Leading Edge tot stand gekomen. Ze zeggen meestal dat het door de choreograaf is bedacht, maar dat is niet helemaal waar. Het is veel meer een samenspel.”

Vloeiende bewegingen

Besim bleek een ruwe diamant die door zijn leergierigheid en vermogen zich snel nieuwe technieken eigen te maken in een mum van tijd werd gepolijst. Tik zijn naam in op You Tube en je mond valt open. ‘Alsof er water door je lichaam loopt’, zo omschrijft hij zelf de vloeiende bewegingen. Bewegingen die doen denken aan Michael Jackson, maar dan op de klanken van Bach en meer gracieus. ,,Deze jonge, talentvolle danser laat in Leading Edge zien wat zijn grote kwaliteit is: het versmelten en incorporeren van urban dance en modern ballet. Het dansvocabulaire dat hij beheerst is een zeldzaam voorbeeld van een succesvolle synthese tussen de stijlen van de straat en de theaterdans”, zo roemt de jury. En zijn vrienden? ,,Die vinden het allemaal tof. Ze waarderen waar ik mee bezig ben. Al kom ik niet meer zo vaak op straat.”

advertentie
advertentie