Informatiemarkt voor chronisch zieken in ASZ

26 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - Tijdens de Week van de Chronisch Zieken is er op dinsdag 10 november een informatiemarkt voor chronisch zieken en andere belangstellenden in de hal van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Amstelwijck, Van der Steenhovenplein 1 in Dordrecht. Op de markt laten afdelingen van het ziekenhuis, patiëntenorganisaties en andere organisaties uit de gezondheidszorg zien wat zij kunnen betekenen voor chronisch zieken. De markt duurt van 10.00 tot 16.00 uur en is gratis toegankelijk. Ook het parkeren voor de deur is gratis.

Het thema van de landelijke Week van de Chronisch Zieken is dit jaar ‘Tijd voor leven’. Eten met vrienden, naar een film gaan, als vrijwilliger een sportteam coachen, een rondvaart maken. Dat zijn allemaal dingen waarvan mensen kunnen genieten en waarmee ze de ‘accu weer opladen’. Maar met een chronische aandoening is genieten van vrije tijd niet vanzelfsprekend. Toch zijn er nog legio mogelijkheden. Op de informatiemarkt is er daarom dit jaar extra aandacht voor vrijetijdsbesteding op maat.

Het is de vijfde keer dat het Albert Schweitzer ziekenhuis de markt organiseert, vanuit de gedachte dat ook aanvullende, niet medisch-inhoudelijke voorlichting aan patiënten onmisbaar is. In de spreekkamer is daar niet altijd tijd voor. ,,Artsen houden steeds vaker samen met een patiëntenorganisatie voorlichtingsbijeenkomsten, omdat ze het belang inzien van de ervaringsdeskundigheid die de verenigingen in huis hebben”, zegt patiëntenvoorlichter Caroline van der Mijle van het Albert Schweitzer ziekenhuis. ,,De voorlichting door deze verenigingen gaat veelal over de tijd ná de onderzoeken en behandelingen, de tijd na ontslag uit het ziekenhuis. Centraal staat het verder leven met de aandoening. Er zijn volop praktische en handige tips voor het dagelijks leven en informatie over financiële consequenties zoals arbeids(on)geschiktheid en premies die kunnen stijgen. En niet te vergeten: de psychosociale begeleiding: hoe verwerk je wat er is gebeurd? Lotgenotencontact is daarbij een belangrijk middel.”

De informatiemarkt zelf is ook een voorbeeld van de groeiende samenwerking tussen ziekenhuis en patiëntenorganisaties, zegt Van der Mijle. ,,Het begon vijf jaar geleden heel bescheiden, met vijf patiëntenorganisaties. Nu hebben we al dertig stands, niet alleen van patiëntenverenigingen, ook van afdelingen van het ziekenhuis en andere organisaties uit de gezondheidszorg.”

Op de website van het ziekenhuis www.asz.nl staat een overzicht van de deelnemers. Voor vragen of meer informatie over de markt kunt u bellen met de afdeling Patiëntenvoorlichting van het Albert Schweitzer ziekenhuis: (078) 652 34 31 of mailen naar info@asz.nl

advertentie
advertentie