Sliedrechters komen in opstand

29 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Die ‘beperkte’ omgeving beslaat de Adriaan Volkersingel en aanliggende straten. ,,Al weet ik niet exact waar mevrouw Kok is geweest. Ze heeft al zeker driehonderd handtekeningen verzameld”, aldus Meijers, die samen met zijn buurman het initiatief heeft genomen voor de handtekeningenactie. ,,We moeten ons als inwoners, als direct belanghebbenden, direct laten horen als een steun in de rug voor de gemeente en Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven”, leest hij voor uit het formulier dat de inwoners kunnen ondertekenen. Om ervoor te zorgen dat alle Sliedrechters dit formulier krijgen hebben ze wel hulp nodig. Wie hen wil helpen met het verspreiden van de formulieren kan contact opnemen met de dominee. Meijers: ,,Ik bedacht me net dat we het misschien wel op de website van de gemeente mogen publiceren. Burgemeester Martin Boevée is van onze actie op de hoogte. Hij vindt het geweldig.”

Nu al 500 hand- tekeningen te- gen asbeststort SLIEDRECHT - De 80-jarige J. Meijers, ereburger van de gemeente Sliedrecht en wonend in de Piet Rijsdijkstraat, lijkt samen met dominee J.F. Tanghé, die naast hem woont, een opstand te ontketenen tegen de Derde Merwedehaven. Ze zijn verontrust over het in de open lucht overslaan van asbesthoudend afval en hebben sinds vorige week donderdag vijfhonderd handtekeningen verzameld. “ Terwijl we slechts in een beperkte omgeving actief zijn geweest”, aldus de oud-politicus, die bij alle Sliedrechtse huishoudens langs wil gaan en derhalve nog veel meer handtekeningen verwacht. Ze worden verstuurd naar Gedeputeerde Staten.

Door Erik de Bruin

De werkgroep, die zich volgens Meijers de afgelopen jaren een roepende in de woestijn moet hebben gevoeld, laat via voorzitter Leo van Andel weten ‘vreselijk blij’ te zijn met de actie van de bewoners en het als een ‘ontzettende steun in de rug’ te ervaren. Er is al een klein succesje geboekt. De provincie, die de melding in eerste instantie had geaccepteerd, heeft het asbestplan afgewezen. Delta heeft echter tegelijkertijd een nieuw plan ingediend. ,,Dat lag natuurlijk al op de plank”, aldus Van Andel. ,,Ik verwacht er niet veel van. Het zal een kwestie zijn van enkel wat punten en komma’s.” In afwachting van hoe de provincie het tweede plan beoordeelt heeft de werkgroep contact gezocht met SP-parlementariër Remi Poppe. Van Andel: ,,Hij gaat mogelijk in de Tweede Kamer vragen stellen aan minister Jacqueline Cramer over de overcapaciteit van stortmogelijkheden voor asbest. De asbest voor de Derde Merwedehaven komt van een saneringslocatie aan de IJssel. DMH is hiervoor in een felle concurrentiestrijd verwikkeld met een stortplaats op de Maasvlakte. Daar mag het wel worden gestort omdat het volledig afgelegen is. Het is dus gewoon een kwestie van geld.” Op www.kompassliedrecht.nl is een ingezonden brief te lezen van de werkgroep. Als ook van de familie Donk - Hoeflaak, wonend in de Admiraal de Ruyterstraat, die schrijft dat bewoners het zat zijn en dat de gemeente flink op haar strepen moet staan bij de provincie.

advertentie
advertentie