Looptraining voor diabetespatiënten

31 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - De Dordtse atleet en trainer Jaap van Gelderen van atletiekvereniging Parthenon begint een looptrainingsprogramma voor diabetespatiënten in het Dordtse sportcomplex Reeweg. Hij doet dit met medewerking met het Albert Schweitzer ziekenhuis en dankzij een financiële bijdrage van gezondheidsverzekeraar Trias. De training, tweemaal per week, is bedoeld als een positieve stap richting meer fitheid voor de groep patiënten met diabetes type-2.

Een actieve leefstijl en meer bewegen heeft een positieve invloed op het bloedglucosegehalte. Hierdoor heeft de patiënt met suikerziekte minder insuline nodig. Ook heeft voldoende lichaamsbeweging, tenminste een half uur per dag, een gunstig effect op overgewicht en hoge bloeddruk. De kans op hart- en vaatziekten wordt bovendien kleiner. ,,U zult merken dat sport een positieve werking zal hebben op uw gezondheid”, schrijft Van Gelderen in een flyer die onder meer verspreid is in het Diabetescentrum en op de afdelingen Interne geneeskunde en Fysiotherapie van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Op laatstgenoemde afdeling kunnen diabetespatiënten nu al deelnemen aan het trainingsprogramma Diafit.

Van Gelderen wil de doelgroep ook uitnodigen om mee ‘naar buiten’ te gaan. ,,Ik hoop dat de deelnemers zo enthousiast worden, dat ze uiteindelijk kunnen doorstromen naar atletiekverenigingen”, zegt hij. Het gaat om een proef, die mogelijk is gemaakt door een bijdrage van zijn werkgever Trias. De verzekeraar wil mensen graag ondersteunen bij een gezonde leefstijl, zodat zij zich goed (blijven) voelen. Deelnemers aan de looptraining betalen daardoor een bescheiden eigen bijdrage van 5 euro per maand.

Mensen die zich aanmelden, kunnen (met een doorverwijzing van hun arts) in het Albert Schweitzer ziekenhuis eerst worden gescreend op hun lichamelijke geschiktheid om mee te doen. Van Gelderen begeleidt hen in groepen van maximaal 15 personen bij een looptraining van circa twee uur per keer, die spelenderwijs verloopt. Hij denkt in totaal 100 mensen te kunnen trainen. De aanmeldtermijn is onlangs gestart. Aanmelden kan via jaapvangelderen@telfort.nl of jaapvangelderen@trias.nl.

advertentie
advertentie