Zwaar bevochten zege eerste team

1 november 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft zich goed hersteld van de nederlaag in de eerste ronde. In en tegen Middelburg boekte het team van teamleider Kees vd Does in de tweede wedstrijd een zwaar bevochten, maar verdiende 4,5-3,5 zege.

Na enkele uren spelen leek de uitslag rond de 4-4 te gaan uitkomen. Wout Boer speelde een van zijn mindere partijen en verloor kansloos. Het Sliedrechtse vlaggenschip nam na drie uur spelen een 2-1 voorsprong, nadat Hans klein via een fraaie combinatie had weten te winnen en nadat Jerry van Rekom zijn tegenstander in tijdnood in onoverkomelijke problemen bracht.

Kees Wessels schwindelde zich naar remise, waarna invaller Wim Hokken Sliedrecht op een geruststellend lijkende 3,5-1,5 voorsprong zette. Hij speelde tegen Wim Stange, de tegenstander die hij ook had in de historische wedstrijd uit 1990 tegen Moerkapelle. Daarin werd de partij tussen beiden twee keer afgebroken en uiteindelijk werd er tot remise besloten, waarna het kampioenschap en promotie naar de KNSB voor Sliedrecht een feit werd. Nu sloeg Wim Hokken hard toe in het eindspel.

Middelburg kwam terug doordat Niels Mijnster in het verre eindspel verloor. Het Sliedrechtse talent had in de opening een kans op de volle winst gemist en verloor uiteindelijk nog.

Bert vd Donk stond de gehele partij beter tot gewonnen. Zijn tegenstander wist in zijn laatste minuten naar remise te ontvluchten. Bij 4-3 moest kopman Peter vd Bergh zijn iets mindere stelling weten te keepen en dat deed hij met verve, met remise als resultaat.

Door de nipte winst staat Sliedrecht 1 weer in de middenmoot. In de volgende ronde staat opnieuw een vierpuntenduel op het programma; thuis tegen het nog puntloze Landau Axel.

In de achtste ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht heeft Jan Veenis voor een grote verrassing gezorgd door de onlangs 50 jaar geworden Kees vd Does op remise te houden. De 75-jarige nestor leek eerst regelrecht op een nederlaag af te stevenen, maar de oud-voorzitter rechtte zijn rug en boekte een uiteindelijk een prachtige remise tegen de op papier veel sterkere tegenstander.

Bovenaan liep Wim Hokken verder uit op de rest door zijn zwaar bevochten zege op Robert van Rekom en omdat nummer twee - Tobias Dekker - remiseerde tegen Jerry van Rekom. Titelverdediger Peter vd Bergh startte de achtervolging met een moeizame zege op Leen Dubbeldam. Kees Wessels had het knap lastig tegen Hans Snel, maar won uiteindelijk wel. Onderaan boekte Peter de Voogd een nette zege op de altijd verrassende Henk Hartog sr.

Uitslagen: Wim Hokken - Robert van Rekom 1-0; Tobias Dekker - Jerry van Rekom 0,5-0,5; Wout Boer-Hans Klein 1-0; Leen Dubbeldam - Peter van den Bergh 0-1; Kees Wessels - Hans Snel 1-0; Jan Veenis - Kees vd Does 0,5-0,5; Henk Hartog sr - Peter de Voogd 0-1

Het derde team van Schaakvereniging Sliedrecht leek tegen het tweede team van De Willige Dame kansen op punten te hebben, maar in de wedstrijd kwam daar niet veel van terecht. Teamleider Leo Koppelaar zag zijn team (geflatteerd) ruim verliezen met 2-6.

Nadat kopman Henk Prins in een vooruitgespeelde partij een goede kans op winst had gemist en uiteindelijk verloor begon het derde team dus al met een achterstand aan de wedstrijd. De gehele avond bleef het Dordtse team de overhand te hebben, maar de achterstand voor Sliedrecht 3 werd pas echt groter na enkele flinke blunders in gelijke of zelfs betere stand. Daarbij sloegen de Dordtenaren hard toe. Voor Sliedrecht scoorden Peter Vis, Gerard Kolenbrander, invaller Martin Prins en Joost Stoker een halfje.

Door de tweede nederlaag op rij staat het derde team puntloos onderaan in 2B, maar heeft het team nog kansen zat om uit de degradatiezone te komen.

Daan Stuij stijgt met stip

In de negende ronde van de jeugdcompetitie van Schaakvereniging Sliedrecht heeft nieuwkomer Daan Stuij opnieuw toegeslagen in de tweede groep. Dit keer wist hij na een spannende partij Rik Bons te verslaan. De nieuwkomer steeg door deze zege naar een prachtige achtste plaats en dat is een uitstekende prestatie in deze sterke groep. Bovenaan lijkt het kampioenschap zich toe te spitsen tot een strijd tussen Jorik Klein en Robin Urbanus. Beiden wonnen opnieuw en de koplopers zagen zo hun voorsprong op de rest groter worden.

Onderaan boekte Njord Mijnster zijn eerste halfje en wel tegen Max Boogers.

In de eerste groep lijkt Jurgen de Haan zijn oude vorm weer te pakken te hebben. Dit keer gaf hij Christiaan Verheij geen kans en verstevigde zo zijn tweede plaats, nog wel ver achter de ongenaakbare koploper Floris Verweij.

Uitslagen jeugdgroep 1: Cynthia vd Linden - Janus de Vries 0-1; Christiaan Verheij - Jurgen de Haan 0-1; Roland Kop - Floris Verweij 0-1. Uitslagen jeugdgroep 2: Andrew Mensing - Joran van Eijl 0-1; Sverre Mijnster - Praveen Kanakaratnam 0-1; Rick Smits - Robin Urbanus 0-1; Rik Bons - Daan Stuij 0-1; Njord Mijnster - Max Boogers 0,5-0,5; Koos vd Berg - Kjell Mijnster 1-0.

advertentie
advertentie