'We laten zien dat het ons ernst is'

4 november 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - 'Geen vandalisme en/of agressie, geen hinderlijk gedrag of geluidsoverlast, geen alcohol (behoudens op terrassen), afval in de afvalbakken, niet wildplassen, tijdens winkelopenstelling voetgangersgebied, na winkelsluitingstijd stapvoets rijden.' Sinds dinsdagmiddag gelden duidelijke regels op de Sliedrechtse Kerkbuurt.

Door Erik de Bruin

De regels zijn te lezen op het bord dat onder miezerige weersomstandigheden werd geplaatst door burgemeester Martin Boevée. Dat deed hij bij de westelijke entree van het winkelgebied op de Kerkbuurt. Op het Merwedeplein zijn dezelfde regels te lezen. Jongeren komen daar regelmatig samen om te chillen. ,,Ze staan in een grote groep voor de winkels wat door het winkelend publiek als bedreigend wordt ervaren", vertelt Henk Boer, waarnemend voorzitter van de winkelierskring op de Kerkbuurt. ,,Daarbij vertonen ze gedrag waarvan je jezelf afvraagt: moet dat nu?", vult Martin Boevée aan. De winkeliers die hebben deelgenomen aan het overleg met de gemeente, lepelen eenduidig enkele voorbeelden op: wildplassen, afval op straat gooien, ingegooide ruiten. Bas van Mourik van de gelijknamige schoenenwinkel: ,,Ik heb er helemaal geen moeite mee als ze na sluitingstijd van de winkels in een groepje rondhangen. Waar ik wel moeite mee heb is dat er zo'n rotzooi van maken."

Graffiti

Ook een doorn in het oog is de graffiti. Wat volgens de burgemeester in heel Sliedrecht geen noemenswaardig probleem is, maar wel in het centrum. ,,Het concentreert zich op en rond de Kerkbuurt en het dijt zich zodanig uit dat het steeds meer ergernis opwekt. Ik durf hiervoor wel het woord verloedering te gebruiken. Het is te gek voor woorden dat een winkelier zijn pand opknapt en dat het twee later weer helemaal volgespoten is." Boevée zegt blij te zijn dat in coöperatieve zin is gekeken naar een oplossing voor de overlastsituatie. Het regelbord wordt als een beginpunt beschouwd. Van hieruit wordt gekeken of de Kerkbuurt veiliger en aantrekkelijker kan worden gemaakt. Bijvoorbeeld door de camera's anders te hangen en ook een gerichte aanpak te bedenken voor het graffitiprobleem. Boer: ,,We laten zien het ons ernst is. De politie heeft handvatten gekregen gericht te handhaven." ,,Wel is het natuurlijk zo dat we niet elk moment van de dag een politieagent op de Kerkbuurt kunnen zetten", voegt Boevée toe. ,,We zullen er zelf acht op moeten slaan. De regels moeten tussen de oren en op het netvlies komen. Het zorgt voor een stuk bewustzijn, maar we moeten zeker niet schromen ook op te treden als dat nodig is. Je moet duidelijk aangeven dat het niet te tolereren valt. Wie voor overlast zorgt moet wegwezen. Eerst waarschuwen, dan bekeuren. Dat jongeren bij elkaar komen op het Merwedeplein is prima, maar ze moeten zich wel aan de regels houden. Geen troep op straat gooien, niet rondscheuren met fietsen en scooters en geen cordon vormen voor een winkel. Het is pas een begin, maar ik vind het eigenlijk al heel wat."

Suswachten

Het college stelt de gemeenteraad voor te experimenteren met suswachten op donderdagavond. Naast het westelijke deel van de Kerkbuurt - waar de horecagelegenheden zijn - begeven ze zich dan over de hele Kerkbuurt waarbij ze jongeren aanspreken op hun gedrag. De winkeliers willen samen met bewoners ook nadenken over een burgerwacht.

advertentie
advertentie