'Leef!' komt niet meer van de grond

4 november 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Burgemeester Martin Boevée sprak begin dit jaar de hoop uit dat het prestigieuze en veelbesproken Leef!-project na jarenlange stilstand alsnog vlot zou worden getrokken. Hij zei er wel bij dat het moet worden aangepast omdat het met 44.000 vierkante meter bedrijfsvloeroppervlakte té grootschalig is. Nu we alweer bijna een jaar verder zijn is de stekker er écht uit. ,,Leef! is in deze opzet definitief van de baan. Niemand heeft het stokje kunnen en willen overnemen", aldus de burgemeester, die streeft naar een totaalvisie.

door Erik de Bruin

,,Er zijn meer plekken die we moeten ontwikkelen. Dat vraagt om een totale herstructurering van de woonboulevard. Drechtstedelijk zullen we keuzes moeten maken waarbij het ook moeten worden afgestemd op het beleid van de provincie." Daar zit hem de crux want, zo stelt Boevée, de wensen van de consument komen niet overeen met de provinciale visie. ,,Wat je nu ziet op de woonboulevard en wat past in het provinciaal beleid zijn grote zaken die zijn geënt op de verkoop van volumineuze artikelen op het gebied van woninginrichting. De consument wil meer diversiteit. Een breder aanbod. Denk aan Alexandrium in Rotterdam. We hebben een masterplan uit 1997 liggen. Die kwaliteitsslag hebben we nooit gemaakt en daar willen we nu eindelijk mee beginnen door een grondig herstructureringsplan op te stellen dat past in de regionale visie en is afgestemd met de provincie."

Lifestylecentre Leef! komt volgens Boevée zeker niet van de grond zoals het ooit is beoogd. De initiator, de directeur-eigenaar van een vastgoedonderneming, had grootse plannen. Hij liet het ontwerp maken door niemand minder dan Jan des Bouvrie en nodigde bij de officiële start in september 2006 diverse bekende Nederlanders uit, zoals meesterkok Herman den Blijker, tv-presentatrice Bridget Maasland en Olympisch zwemkampioene Inge de Bruin. Al een maand na het slaan van de eerste paal werd de bouw stilgelegd wegens 'onvoorziene omstandigheden op financieel gebied'. Sindsdien zijn geen werkzaamheden meer verricht op deze locatie. Wel zijn volgens de burgemeester na het overlijden van de initiator, in mei 2007, vele gesprekken gevoerd met geïnteresseerde partijen. Een zakelijke deal werd echter nooit gesloten. Boevée: ,,Het is telkens gestrand op met name de randvoorwaarden ofwel de activiteiten die je kan verrichten. Het aantal vierkante meters is met de helft teruggebracht. We willen er wel uitkomen. In samenwerking met de regio trachten we tot een goed concept te komen. Vandaar dat een totale herstructurering van de meubelboulevard wordt nagestreefd."

advertentie
advertentie