Baanhoek-West: geen natte voeten

5 november 2009 om 00:00 Nieuws

De projectontwikkelaar heeft gekozen voor duurzaam waterbeheer in de vorm van het afkoppelen van het hemelwater. Hiervoor wordt in de straat gebruik gemaakt van zogenoemde waterpasserende bestrating. Het relatief schone hemelwater wordt gescheiden van verontreinigd afvalwater.

Speciale be- strating laat water door SLIEDRECHT - Bij hevige regenval geen plassen op straat, geen overbelasting van rioolwaterzuiveringsinstallaties, minder onkruidgroei ... zie hier enkele opvallende voordelen van de waterpasserende bestrating die projectontwikkelaar Adriaan van Erk Projecten samen met Holcim Nederland B.V. realiseert in Baanhoek-West, de nieuwbouwwijk die langzaam maar zeker verrijst en de komende jaren wordt volgebouwd tot ongeveer 950 woningen.

Door Erik de Bruin

De regen wordt niet afgevoerd via een rioleringssysteem. Tussen de straatstenen zitten openingen waardoor het hemelwater bij regenval snel wordt afgevoerd naar het onderliggende lavagesteente. Lava is zoals bekend een vulkanisch materiaal met een bijzonder groot waterbergend en zuiverend vermogen. In de lavafundering kan tijdelijk veel water worden opgeslagen. Via een drainagebuis wordt het vervolgens vertraagd afgevoerd naar de sloot of naar de ondergrond. Dankzij de zuiverende werking van het gesteente verdwijnen geen schadelijke stoffen (zoals olie, benzine, diesel en PAK’s) in de sloot of ondergrond.

Zoals op de foto goed is te zien moeten bewoners straks rekening houden met het feit dat ze geen grond/zand mogen storten op de speciale bestrating als ze deze ophoogmaterialen hebben besteld voor het aanleggen van hun tuin. Ze dienen eerst een bouwzeil neer te leggen of op op de parkeervakken te storten.

advertentie
advertentie