Boekenpiet is een beetje dom geweest

6 november 2009 om 00:00 Nieuws

Sinterklaas heeft alle cadeautjes bij zich. Maar voor wie zijn ze?

MADRID/SLIEDRECHT – Al dat gehaast, dat is ook niets voor een oude man. Sinterklaas is nog moe van de intocht van vorig jaar. In een storm naar Sliedrecht, de boot sloeg er bijna van om. Het is nog een wonder dat er onderweg geen Pieten overboord zijn geslagen. Vervolgens een stel boeven die het op zijn staf hadden gemunt, maar die zijn gelukkig door de politie opgepakt. Daar zullen we dit jaar geen last meer van hebben. Om van het gehaast af te zijn heeft Sinterklaas besloten maar eens wat vroeger te vertrekken; de boot is dus al onderweg!

Door Olé los Teeffelorez

“Heerlijk, lekker vroeg vertrokken uit het warme Spanje. Dat moeten we voortaan altijd doen”, bast Sinterklaas tevreden. “We hoeven niet zo snel te varen en komen uitgerust aan in Sliedrecht. Eindelijk eens geen gedoe met dieven of ander gespuis. Dat wordt wat als we zaterdagochtend aan komen varen en al die kinderen op ons staan te wachten. En burgemeester Bouvier zal er ook wel weer zijn.” De slimme Boekenpiet moet hier de Spaanse bisschop toch echt even corrigeren. “De burgemeester van Sliedrecht heet Boevée, Sinterklaas.” Sinterklaas fronst even zijn grote witte wenkbrauwen en krabt eens met zijn hand door zijn grote witte baard. “Wat zeg je me nu Boekenpiet, de burgemeester heet Boevée in plaats van Bouvier? Goed dat ik het weet, ik vond het al zijn opmerkelijke naam voor een burgemeester. Gelukkig dat ik jouw heb, slimme Boekenpiet. Herinner me eraan als we aankomen.” Het is rustig op zee, zo rustig dat zelfs Opa- en Omapiet een wandelingetje maken over het dek met hun rollators. Ook de andere Pieten zijn opvallend rustig.

Cadeautjes tellen

“Weet je wat”, zegt Sinterklaas ineens tegen Boekenpiet. “Om er helemaal zeker van te zijn, wil jij toch eens even in het ruim controleren of we alle cadeautjes wel hebben meegenomen voor de kinderen.” Boekenpiet verdwijnt in het ruim en begint met het tellen van de cadeaus. De Muziekpieten hebben ondertussen schoon genoeg van die rust en stilte. Midden op zee klinkt opeens keiharde muziek. “Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan, hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan. Hoe jumpen de pieten al heen en al weer, hoe jumpen de pieten al op en al neer.” Sinterklaas kan zich herinneren dat de tekst van het liedje toch echt anders was, maar ach, laat ze ook maar, die Muziekpieten. Na enige tijd komt Boekenpiet weer terug in de hut van Sinterklaas. “En, hebben we alle cadeautjes voor de kinderen?”, vraagt Sinterklaas. “Weet u wat het is, ik heb goed nieuws en slecht nieuws”, antwoordt Boekenpiet. Goed nieuws en slecht nieuws? Kom, ik houd niet van die spelletjes. Hebben we toch niet genoeg cadeaus bij ons?” Boekenpiet kan Sinterklaas geruststellen. O nee, dat is het probleem niet. Ik heb ze nageteld, ze zijn er allemaal. Dat is het goede nieuws.”

Beetje dom

“Nou wat kan het slechte nieuws dan zijn, zit er een lek in het schip waardoor de pepernoten nat zijn geworden? Zijn de speculaaspoppen door midden gebroken? Is mijn staf krom getrokken? Ik snap er niets van. Kijk, het grote boek is er ook”, zegt sinterklaas en hij geeft een grote klap met zijn witte handschoen op het rode boek. Een stofwolkje is het resultaat. “Dat heb ik vanochtend nog bij zitten werken.” Ja, ziet u Sinterklaas, u zei net dat ik een slimme Boekenpiet ben, maarre ehhh het probleem is, ik ben een beetje dom geweest. We hebben alles meegenomen, alleen ehhh, ik ben de verlanglijstjes vergeten. We hebben dus wel alle cadeaus, alleen ehhh weten we niet welk cadeau bij welk kind hoort. Dus…” Sinterklaas moet even op zijn stoel gaan zitten bij het horen van dit nieuws. “De lijstjes vergeten, de lijstjes vergeten, wat moeten we nu doen?”, mompelt de Goedheiligman. “Weet je wat? Ik bel onmiddellijk burgemeester Des Bouvrie met de Klazofoon.” Boekenpiet verbetert hem weer: “Burgemeester Boevée”, Sinterklaas. “Eerst de lijstjes vergeten en nu nog praatjes ook”, roept Sinterklaas. Ja, zo zien we hem niet vaak, maar nu is Sinterklaas toch echt boos. “Een beetje dom geweest? Een beetje heleboel dom geweest, Boekenpiet!“ “Ja Sinterklaas, het spijt me Sinterklaas, ik ben een beetje heleboel dom geweest”, antwoordt Boekenpiet. “Mmm, het is wel goed. Verbind me nu maar door met burgemeester Hoebee en een beetje snel.” Wijselijk verbetert Boekenpiet hem maar niet. Want als Sinterklaas eenmaal boos is…..

Lijstjes inleveren

En daar eindigt dit verhaal. Sinterklaas heeft met de burgemeester gebeld om er voor te zorgen dat de lijstjes die nog in Madrid zijn achtergebleven opnieuw kunnen worden ingeleverd in Sliedrecht. De kinderen weten vast nog wel wat ze willen hebben. Dus voor alle kinderen die hun lijstje al hadden gemaakt, maak er voor de zekerheid nog maar een en lever de lijstjes zaterdagochtend in tijdens de intocht. Of ’s middags tijdens de Sinterklaasshows in het Griendencollege. Komt het allemaal toch nog goed.

Foto: Sinterklaas probeert via de Klazofoon te redden wat er te redden valt.

advertentie
advertentie