Pier Eringa nieuwe bestuurder van ASZ

13 november 2009 om 00:00 Nieuws

DORDRECHT - Pier Eringa (48) uit Apeldoorn treedt op 1 februari 2010 aan als nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Eringa neemt de plaats in van Leo Schoots, die in april 2008 na een bestuurscrisis interim-voorzitter werd van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Nu de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur is benoemd, begint ook de werving van een tweede bestuurder.

Eringa beëindigt binnenkort een driejarig dienstverband met de gemeente Nijmegen, waar hij gemeentesecretaris is. In deze functie is hij eindverantwoordelijk voor het functioneren van een ambtelijke organisatie met 2400 medewerkers. Hij is ook eerste adviseur voor het college van burgemeester en wethouders. Hij werkte nauw samen met achtereenvolgens burgemeester Guusje ter Horst, die nu minister van Binnenlandse Zaken is en met de huidig burgemeester en voormalig minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Thom de Graaf. In Nijmegen voerde Eringa binnen de gemeentelijke organisatie belangrijke verbeteringen door, in een bestuurlijk complexe omgeving.

In de functie die hij daarvóór bekleedde, korpschef bij de regiopolitie Flevoland, had Eringa de opdracht om zijn organisatie in rustig vaarwater te loodsen. Met als uitgangspunt een ondercuratelestelling door het rijk, bracht hij de financiën op orde. Hij herstelde bovendien het vertrouwen tussen medewerkers en leiding. Hij bestuurde het politiekorps van met 1100 medewerkers van 2002 tot 2006 en was de eerste korpschef in Nederland met een persoonlijk prestatiecontract.

Nóg eerdere functies van Eringa waren onder meer regiodirecteur van NS-Reizigers en tevens lid van de landelijke directie van dit vervoersbedrijf, plaatsvervangend korpschef en districtschef bij de politie Noord- en Oost-Gelderland en hoofd van de Rijksrecherche. Geschoold werd hij begin jaren tachtig aan de Nederlandse Politie Academie in Apeldoorn.

Eringa beschouwt zichzelf als een resultaatgericht, toegankelijk bestuurder met veel gevoel voor service en dienstverlening naar de klant, of dit nu een reiziger, burger of patiënt is. Hij koesterde al langere tijd de wens om aan het hoofd te staan van een ziekenhuis, wegens de unieke plek die een ziekenhuis inneemt in het publieke domein en de bijzondere dynamiek die samengaat met toenemende marktwerking in de zorg. Hij heeft het voornemen zich in de Drechtsteden te vestigen.

De Raad van Toezicht van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft deze week het definitieve besluit tot de benoeming genomen, na positieve adviezen van de Vereniging Medische Staf, de Ondernemingsraad en de Cliëntenraad. Voorzitter van de Raad van Toezicht Gert Jan Woudenberg zegt zeer verheugd te zijn over de keuze van Eringa en het ziekenhuis voor elkaar. Hij heeft de overtuiging dat Eringa de juiste persoon is om de ‘doorstart’ die door Leo Schoots succesvol werd ingezet, te voltooien en het ziekenhuis daarna stevig op de markt te positioneren.

advertentie
advertentie