‘Een menswaardig bestaan… omdat het kan’

17 november 2009 om 00:00 Nieuws

Wat mij boeit… Wereldwinkel

SLIEDRECHT - ,,Ik doe het vanuit mijn geloof en Bijbelse achtergrond, maar goed verkopen geeft me ook gewoon een kick.” Aan het woord is Audrey Megchelsen (55) die zich al dertig jaar inzet voor de wereldwinkel. ,,Omkijken naar armen hoort voor mij bij het christen zijn. Handel is een vorm van ontwikkelingshulp en ik vind dat de mensen goed betaald moeten worden voor hun werk. Ik heb niet de illusie dat we een foute regering kunnen veranderen. Maar ‘Fair Trade’ (eerlijke handel) helpt wel. Je kunt dus altijd iets doen.” Ter illustratie wijst Audrey op de Loesje poster die in de winkel hangt: ‘Een menswaardig bestaan… omdat het kan’.

Door Margreet Strijker

Toen Audrey in de verpleging zat kwam ze in contact met ‘Tear Fund’ een Christelijke organisatie voor ontwikkelingswerk die mensen verbindt in de strijd tegen armoede. Ze steunt hulp- en ontwikkelingsprojecten van organisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika en biedt mensen in Nederland mogelijkheden om hierbij betrokken te zijn. In die tijd bestond ook ‘Goed Werk’ de Nederlandse afdeling van ‘Tear Craft’ nog. Dit was een alternatieve handelsorganisatie die de belangen van de producent (de maker) ongeacht geloof, cultuur of huidskleur voorop stelt. Audrey: ,,Dat was wel makkelijk want alle spullen voor de winkel kwamen via hen. Hoewel ‘Goed Werk’ werd opgeheven hebben we die naam aangehouden voor de winkel in Sliedrecht. We kopen nu in bij verschillende organisaties en gaan regelmatig naar ‘Centrum Mondiaal’ in Culemborg. Dit is een coöperatie van fairtrade importeurs met een uitgebreid assortiment fairfood en kunstnijverheid. Ik vind het zo bijzonder dat de armste mensen die vaak in sloppenwijken wonen, zulke mooie dingen kunnen maken.” Audrey doelt hiermee op de kleurige kleine stalletjes met kerstfiguren uit Peru die te koop zijn in de wereldwinkel. Naast de ‘food’ zoals Cerro Azul koffie en thee, Exotic bier, slaafvrije chocola uit Ghana en ambachtelijke speculaas uit Latijns Amerika, zijn er nu met het oog op de feestdagen vooral veel cadeau artikelen. Tassen van afvalmateriaal uit Zwasieland, panfluitjes uit Peru, houten puzzels uit Sri Lanka en kettingen en sjaals uit onder andere India. Er zijn ook kerstpakketten te koop. Men kan zelf iets samenstellen en er zijn er kant en klaar te bestellen zoals een ‘Tajine pakket uit Afrika’ of een ‘Tear pakket uit Bangladesh’.

Audrey: ,,We hebben altijd erg leuke contacten met de bibliotheek en ik ben heel blij dat we daar volgende week weer een paar dagen mogen staan met onder andere Sinterklaas- en Kerstcadeautjes.”

Op het moment dat het interview gehouden wordt staan er flink wat tassen en dozen klaar voor een verkoping in Serviceflat De Drechtstreek. ,,Daar werk ik en ik waardeer het zeer dat ik ook daar weer mag staan met onze kraam. De vorige keer hebben we er erg veel verkocht en dat is toch waar het om gaat.”

Er was een tijd dat Audrey met collega vrijwilligers op de bakfiets naar verkopingen en braderieën ging. Toen ze in Sliedrecht kwam wonen verkocht ze de spullen vanuit huis. De eerste winkel was in een hoekpand aan de Oranje- en Middeldiepstraat. Sinds vier jaar is de wereldwinkel op het huidige adres aan de Rivierdijk te vinden. Maar op termijn zal het pandje verkocht worden. ,,We huren dit voor een vriendenprijsje en mogen in ieder geval nog een jaar hier blijven. Maar we zouden heel blij zijn met een redelijk betaalbaar onderkomen dat meer in het centrum van Sliedrecht ligt. Al was het maar een gedeelte van een huis of een winkel.”

Audrey houdt de boel draaiend met een team van tien vrijwilligsters. Maar ze kan er altijd nieuwe mensen bij gebruiken. ,,De meesten van ons werken één dagdeel per veertien dagen, want iedereen doet het naast gezin en/of baan. Je doet iets nuttigs en het is nog leuk ook.”

Ook de echtgenoot van Audrey staat niet onverschillig tegenover het ontwikkelingswerk. Sterker nog: ze leerden elkaar erdoor kennen. Henk was een jaar of vijf in dienst van ‘Tear Fund’ als ontwikkelingswerker en gaf lezingen. Audrey lacht: ,,Hij voldeed wel een beetje aan mijn ideaalbeeld: een ontwikkelingswerker met een baard en dan nog heel aardig ook.” Ze zijn inmiddels ruim 22 jaar getrouwd en hebben vijf kinderen in de leeftijd van 12 tot 21 jaar. ,,Als ik een beroep op mijn kinderen doe willen ze wel helpen. Onze oudste dochter doet een journalistieke opleiding en verzorgt de persberichtjes en twee deden hun maatschappelijke stage in de Wereldwinkel. En ik vind het nog steeds leuk vrijwilligerswerk, maar mijn diepste drijfveer is toch dat ik vind dat iedereen recht op een menswaardig bestaan heeft.”

Voor informatie over vrijwilligerswerk in de wereldwinkel kan contact opgenomen worden via telefoonnummer 0184-417335. Wereldwinkel ‘Goed Werk’: Rivierdijk 723. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag 14.00 tot 17.00 en zaterdag 10.00 tot 16.00 uur. (De verkoopdagen in de bibliotheek op het Bonkelaarplein zijn van 25 tot en met 27 november.)

advertentie
advertentie