‘Baggerdorp’ wordt ‘Zorgdorp’

19 november 2009 om 00:00 Nieuws

Tijdens de miniconferentie werd het onderzoeksrapport ‘Sliedrecht gezond. Focus op gezondheidsvoorzieningen in de gemeente’ gepresenteerd. Voor dit onderzoek zijn gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van twintig zorginstellingen en lokale en regionale verwante organisaties over de toekomstige ontwikkeling van het aanbod van zorg- en ondersteuningsvoorzieningen in Sliedrecht. De kernvraag naar aanleiding van het rapport is volgens Lavooi: ,,Zouden er ontwikkelingen zijn die we als gemeente onvoldoende in het vizier hebben. Zien we bepaalde aspecten of trends niet over het hoofd? Dit helaas mede in het licht gezien van de bezuinigingen waar we de komende jaren tegenaan lopen.”

Zorgorganisaties schuiven aan bij miniconferentie SLIEDRECHT - De deelnemers aan de ‘Miniconferentie Sliedrecht Gezond’ werden dinsdagmiddag 17 november met sfeervol pianospel van Luc Simons ontvangen. Bij de koffie kreeg men de traditionele baggermolenkoekjes gepresenteerd zoals dat te verwachten valt in een Baggerdorp. Toch gaat dat laatste niet echt meer op. Het blijkt dat 23 procent van de Sliedrechtse beroepsbevolking werkzaam is in de gezondheidszorg en het welzijnswerk. Dat haalt het baggerwerk al lang niet meer. Dus ‘Zorgdorp’ zou een betere benaming zijn. Wethouder Johan Lavooi stelt zich in zijn openingswoordje de vraag: ,,Maar of je je nou moet profileren als Sliedrecht Zorggemeente? Nee, doe dan maar Sliedrecht Gezond, een gemeente waar je je hele leven kan blijven wonen.”

Door Margreet Strijker

De vergrijzing van de Sliedrechtse bevolking en de versobering van de AWBZ (er worden minder zaken vergoed vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) geeft een grotere druk op de informele zorg, want mantelzorg en vrijwilligerswerk worden steeds belangrijker. De jeugdwerkloosheid enerzijds en de tekorten aan zorgpersoneel anderzijds vragen om creatieve oplossingen. Het doel van de middag was maatschappelijke organisaties, mede op basis van het onderzoek, aan te zetten tot nieuwe initiatieven en zicht te krijgen op de randvoorwaarden die gemeenten daarin creëren. Vertegenwoordigers van Alzheimerstichting, WMO-adviesraad, Welzijnswerk, Waardeburgh, Rivas, ASVZ, Syndion, Gemiva, MEE, GGD, Grote Rivieren, Tablis Wonen, Fysiotherapie Balans, Apotheek Hoogland en het onderwijs hielden samen met gemeenteraadsleden en ambtenaren drie werkgroepsessies: Opleidingsmogelijkheden in de zorg, Ketenaanpak dementie en Niches in de markt.

Na afloop van de conferentie schoven de aanwezigen aan in de rij bij het buffet. De 84-jarige Simons, gepensioneerd gemeentejurist en het vroegere gezicht van de rechtswinkel had weer plaats genomen achter de vleugel. Een gepaste culinaire en muzikale afsluiting van een zinnige middag die velen aan het denken gezet zal hebben en de aanzet moet zijn naar nieuwe vormen van samenwerking en het leggen van dwarsverbanden. En misschien dat Bakkerij Vlot eens moet gaan nadenken over een andere ‘niche’: Sliedrechtse ‘zorgkoekjes’. Want die Baggermolentjes kunnen straks echt niet meer.

advertentie
advertentie