Wim Hokken speelt remise tegen Nederlands Kampioen

22 november 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/PAPENDRECHT - Vanwege het 50-jarig jubileum van schaakvereniging Papendrecht/Alblasserdam werd de kersverse Nederlandse kampioen, de pas 15-jarige Anish Giri, uitgenodigd om een simultaan te spelen. De grootmeester van HMC/Den Bosch trad aan tegen 25 spelers uit de regio, maar voornamelijk van de organiserende vereniging. Na drie uur kon de wedstrijdleider de eindstand bepalen: 23-2. De grootmeester had niet verloren, maar moest wel vier remises toestaan, waaronder één tegen Wim Hokken.

Wedstrijdleider Jerry van Rekom zag de jonge kampioen vanaf 19.00 uur langs de borden snellen. Zijn eerste scalp viel al om 20.15 uur. Thuisspeler Arie Speksnijder had de eer om als eerste de koning om te leggen. Rap volgden vele andere spelers. De eerste remise kondigde zich al vanaf het begin aan aan het bord van Tony Zhang, de jeugdtrainer van Papendrecht maar vooral basisspeler van Spijkenisse 1. Na een theoretisch begin van twintig bekende zetten week Tony als eerste af, won een pion, maar zag geen kans om op vol op de winst te spelen, zodat de vrede snel werd getekend.

Namens Sliedrecht had Teun Koorevaar de eer om als eerste de koning om te leggen. Hij gaf pardoes een stuk weg en kon direct opgeven. Ook Henk Prins probeerde Anish Giri in problemen te brengen, maar uiteindelijk sloeg de grootmeester in de counter hard toe. Naomi Snikkers speelde sterk tegen, kwam in een iets minder eindspel terecht en miste op één tempo na de kans op een beter resultaat dan de nul, waar ze nu tegenop liep. Inmiddels moest de Nederlands kampioen weer twee remises toestaan; één tegen Dordrecht-1-speler Cor Oliemans en één tegen de talentvolle jeugdspeler Lennard den Boer. Na vele winstpartijen, waaronder één tegen de moedig offerende Bert Terlouw, moest Giri nog één remise toestaan en wel tegen Wim Hokken. De veelvoudig Sliedrechtse kampioen speelde natuurlijk aanvallend, offerde nu zelfs twee pionnen, maar kreeg voldoende tegenkansen om uiteindelijk naar een remisestelling af te wikkelen.

Onnodig verlies eerste team

Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft slechte zaken gedaan in de derde ronde van de landelijke competitie. Tegen Landau Axel 1 werd een 3,5-4,5 nederlaag gelden, terwijl op een gegeven moment een 5-3 winst logischer was geweest.

Het Sliedrechtse vlaggenschip speelde voor het eerst in het Denksportcentrum. In deze rustige ambiance tekende Jerry van Rekom al snel de vrede met zijn Zeeuwse opponent.

Sliedrecht kwam op voorsprong door een zeer fraaie zege van invaller Wim Hokken. Ook Wout Boer kwam tot winst op zijn eigen Houdini-manier. Daarna ging het echter op een paar borden flink mis, waardoor de zeker winst zelfs verlies werd. Alleen Niels Mijnster kwam nog tot winst in het eindspel en gaf aan nu zeker een volwaardig eersteteamlid te zijn.

Door de nederlaag verkeert het eerste team in de degradatiezone. Het volgende duel tegen Botwinnik 2 zal belangrijk zijn in de strijd tegen degradatie.

Tactisch gelijkspel derde team

Het derde team van Schaakvereniging Sliedrecht had na twee nederlagen iets goed te maken. Teamleider Leo Koppelaar bedacht voor de uitwedstrijd tegen favoriet Nieuwerkerk ad IJssel 2 een tactische opstelling en dit leverde uiteindelijk het eerste wedstrijdpunt op: 4-4.

Het goede voorbeeld werd gegeven door gelegenheidskopman André van Dieën, die zijn goede spel beloond zag met een remise. Dat resultaat behaalde ook Tabitha Snikkers aan bord 3, een prachtig resultaat aan een topbord. Winstpartijen kwamen er van Pieter Blokland, Joost Stoker en Peter Vis. Henk Prins had de volle winst nog kunnen behalen als hij in betere stelling niet zijn dame weg had gegeven.

Met het verdiende gelijke spel behoudt het derde team lichte kansen op handhaving. Het gelijke spel geeft in ieder geval veel vertrouwen voor de rest van het seizoen.

Rick Smits en Rick Stuij winnen bij jeugdtoernooi

Bij het jubileumjeugdtoernooi van Schaakvereniging Papendrecht/Alblasserdam hebben de Sliedrechtse deelnemers het uitstekend gedaan. Zo won Rick Smits de groep van Stap 2, terwijl Rick Stuij de derde groep overtuigend op zijn naam schreef. Met maar liefst tien deelnemers had Sliedrecht een grote inbreng bij het gezellige jeugdtoernooi.

In de eerste groep - stap 3 t/m 5 - speelde Janus de Vries een belangrijke rol. Na drie ronden stond hij bovenaan, mede dankzij een zege op Jorik Klein. Daarna ging het echter iets minder, maar uiteindelijk eindigde Janus op een keurige derde plaats. In dezelfde groep had Jorik Klein het zwaar, maar wist toch twee punten te behalen.

In de tweede groep was Rick Smits vanaf de eerste ronde de koploper en deze gaf hij niet meer uit handen. Hij liet slechts één remise toe en won de rest van zijn partijen. Rick werd daardoor de terechte winnaar van de groep. Adrian Mensing behaalde een keurige derde plaats in deze groep. Broer Andrew eindigde als vijfde met drie punten, terwijl Robin Urbanus als achtste eindigde met twee punten. Koos vd Berg behaalde één punt en eindigde als tiende.

In de derde groep was debutant Rick Stuij ongenaakbaar. Hij wist al zijn partijen te winnen en werd dus de terechte winnaar. Broer Daan behaalde drie punten en eindigde als vierde. Praveen Kanakaratnam wist één keer te winnen en eindigde als negende. Met vele bekers keerde de Sliedrechtse delegatie van jeugdleider Henri Hartog tevreden naar huis.

Uitslagen senioren:

Wim Pool-Wout Boer 0,5-0,5

Niels Mijnster-Evert Bos 0,5-0,5

Peter Vis-Jerry van Rekom 0-1

Peter Dekker-Robert van Rekom 0,5-0,5

Leen Dubbeldam-Hans Dubbeldam 0,5-0,5

Leo Koppelaar-Martin Prins 0,5-0,5

Mark v Hulst-Floris Verweij 0-1

Jan Veenis-Henk Hartog sr 1-0

Alexei Parakhonyak-Peter de Voogd 1-0

Uitslagen jeugdgroep 1:

Cynthia vd Linden - Floris Verweij 0-1

Janus de Vries - Roland Kop 1-0

Tjerry Hut - Jurgen de Haan 0-1

Uitslagen jeugdgroep 2:

Jorik Klein - Joran vanm Eijl 1-0

Rik Bons - Robin Urbanus 0-1

Max Boogers - Praveen Kanakaratnam 0-1

advertentie
advertentie