Sliedrechter houdt lezing over spoorlijn Dordrecht-Geldermalsen

23 november 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/GIESSENBURG - J. Kwantes, nu woonachtig in Harmelen maar geboren Sliedrechter, geeft op donderdag 3 december een lezing over de spoorlijn van Dordrecht tot Geldermalsen. Kwantes spreekt op uitnodiging van de Geschiedkundige vereniging Giessenburg en Schelluinen in gemeenschapshuis De Til in Giessenburg.

Jaren terug ontstond bij Kwantes het idee om de geschiedenis van het spoor vanaf Dordrecht tot Gorinchem te beschrijven en dit te verwerken in een presentatie. Deze lezing heeft hij enkele keren in de regio gehouden. Later werden ook afbeeldingen aan de presentatie toegevoegd van het spoor vanaf Gorinchem tot en met Geldermalsen. Om tot een verantwoord beeld te kunnen komen heeft Kwantes diverse archieven geraadpleegd. Verder sprak jeugdsentiment mee én natuurlijk de verhalen van vroeger.

In de lezing worden onder meer de ontwikkeling en bouw van spoorlijnen, de verschillende spoorbruggen, stations en haltes, de Rederij Fop Smit (als concurrent van het spoor) en de spoorwegen in en na de Tweede Wereldoorlog behandeld. Verder komen enkele spoorwegongelukken aan bod én de watersnoodramp van 1953.

De lezing begint om 20.00 uur. Entree 2 euro.

advertentie
advertentie