‘Astronomische ANWB’ timmert aan de weg

25 november 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - Weer- en sterrenkundevereniging Christiaan Huygens wil zich sterker profileren. Als astronomische ANWB voor de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en de Drechtsteden wil het de komende jaren flink aan de weg timmeren. De leden zijn onlangs akkoord gegaan met het plan een Heliostaat ofwel een zonnetelescoop te ontwikkelen. In de loop van 2010 moet een werkend model zijn gebouwd waarmee de zon stilstaand kan worden geprojecteerd. De tweede fase is de bouw van een volwaardig observatorium. De plannen moeten gestalte krijgen aan de rand van het Alblasserbos. Waar Christiaan Huygens al tien jaar buur is van de natuur- en vogelwacht en een sterrenwacht heeft.

Door Erik de Bruin

Het observatorium vormt het eindstation van de vernieuwingsdrang van de vereniging. Een vernieuwingsdrang die volgens Ger Dörr hard nodig is omdat de club van ongeveer tachtig amateurastronomen uit de wijde omgeving een beetje was ingedut. De Papendrechter maakte ruim een jaar geleden kennis met de vereniging. ,,Bij toeval eigenlijk omdat ik in de omgeving was. Ik zag een koepel staan en dan beginnen bij mij meteen de alarmbellen te rinkelen. Hoewel ik redelijk goed ben ingevoerd had ik nog nooit van de vereniging gehoord.” Dörr, oud-medewerker van Fokker, stelde voor een lezing te geven over ruimtevaart en rakettechnologie en was na zijn presentatie niet weg te slaan. Niet dat iemand dat had gewild want hij heeft de boel aardig wakker geschud. “Er werd gevraagd of ik in het bestuur wilde plaatsnemen. Speciaal om het jeugdbeleid vorm te geven. Alles goed en wel, maar daarvoor moet je algemeen beleid ontwikkelen. De vereniging heeft een prachtige naam en een prachtige functie. Als collectief van individualisten die veel tijd en energie in hun hobby stoppen hebben we de afgelopen jaren ongelooflijk veel deskundigheid opgebouwd. Onze rol is kleine amateursterrenkundigen te verenigen tot een centrum voor amateurastrologie. Je zou ons een astronomische ANWB kunnen noemen.”

De rol van sterrenwacht vervult het al. Regelmatig worden lezingen gehouden. ,Van een hoog gehalte”, benadrukt Herman Korff, die net als Dörr in het bestuur zit. ,,We doen vrij veel, maar zien wel in dat we meer in het licht moeten treden. Zeker om jonge mensen aan te trekken.” De bestuursleden vatten die opdracht bijna letterlijk op. Ze hebben een plan geschreven waarbij ze zich hebben laten inspireren door de beroemde geleerde waar de vereniging naar is vernoemd. Dörr: ,,Huygens heeft in 1690 een verhandeling over het licht geschreven dat hij Traité de la lumière heeft genoemd. Ons plan heet toepasselijk lumière. We gaan een apparaat maken waarmee de zon via projectie in de koepel zichtbaar kunnen maken. Op die manier kunnen we ook dagactiviteiten houden. Wat ertoe moet leiden dat de aanwas van leden toeneemt.”

Foto: Herman Korff en Ger Dörr in de sterrenwacht bij het Alblasserbos.

advertentie
advertentie