Bestuur stelt Regionaal Basisplan Overstromingen vast

26 november 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft deze week het Regionaal Basisplan Overstromingen vastgesteld in aanwezigheid van de Waterschappen Hollandse Delta en Rivierenland.

Het Regionaal Basisplan Overstromingen bevat afspraken over het gecoördineerd optreden bij (dreigende) overstromingen in de regio Zuid-Holland Zuid en de onderlinge samenwerking. Het plan is ontwikkeld door de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid in samenwerking met de waterschappen, gemeenten, brandweer, politie, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), Rijkswaterstaat, Defensie en het Openbaar Ministerie.

De Regio Zuid-Holland Zuid kent een reëel risico voor overstromingen door hoogwater zowel vanuit het oosten (rivierengebied) als het westen (kust). In 2008 is veel aandacht geschonken aan het gevaar van overstromingen, onder andere door deelname van de regio aan de landelijke oefening Waterproef (begin november 2008). De werkwijze van alle betrokken hulpdiensten en organisaties voor een adequate en slagvaardige aanpak van een overstromingsdreiging is tijdens Waterproef 2008 geoefend en geëvalueerd. De leerpunten zijn verwerkt in het Regionaal Basisplan Overstromingen dat nu is vastgesteld. De Regio Zuid-Holland Zuid heeft daarmee als enige regio in Nederland grootscheeps operationeel geoefend.

Juist vanwege het overstromingsrisico bestaan al langer samenwerkingsafspraken tussen de veiligheidsregio en de waterschappen Hollandse Delta en Rivierenland. Deze samenwerking wordt de komende tijd verder versterkt. Hiertoe wordt eind november 2009 een samenwerkingsconvenant gesloten. Dit past in het beleid van de veiligheidsregio om de krachten met zoveel mogelijk partners te bundelen bij het voorkomen en bestrijden van rampen en calamiteiten.

advertentie
advertentie