Eco-thriller Arend van Campen ligt in de winkel

27 november 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/DORDRECHT - De nieuwe eco-thriller van de uit Sliedrecht afkomstige schrijver Arend van Campen ligt sinds kort in de winkel. ‘Probo Koala, de Rich Boys connectie’ laat zien wat er kan gebeuren door niet ethisch handelen met lading. De Probo Koala was het gifschip dat de grote milieuramp in Ivoorkust in 2006 veroorzaakte. Arend schreef een spannend en zeer leesbaar boek met een ,,fictief doch plausibel” scenario over deze ramp. Greenpeace, de milieu organisatie die de omslagfoto leverde zegt erover: ,,Het biedt een ontluisterend kijkje in de keiharde wereld van de internationale oliehandel. Giftige cocktails, chemische processen aan boord van zeeschepen, omkoping en winst op het scherpst van de snede…ten koste van mens en milieu. Fictie waar de werkelijkheid van afdruipt."

Door Margreet Strijker

En dat is precies hoe je het verhaal zou kunnen omschrijven. Maar er is meer. Het gaat ook over een vader die weer contact zoekt en krijgt met zijn dochter. Er gaan mensen dood en er ontstaat een nieuwe liefde. Het beschrijft de geuren en indrukken van een warm en chaotisch Afrika, maar ook de kille en berekenende wereld van al dan niet gereformeerde of alcoholische zakenlui. Soms scheur je mee in een bootje over de hoge golven naar grote tankers midden op zee. In een ander hoofdstuk rij je in een oude Nissan rond in Rotterdam. Of zit je aan de keukentafel bij de zorgzame hospita van de hoofdpersoon. ,,Dat vond zelf ik het leukste karakter om uit te werken”, aldus Arend van Campen.

Maar ook de andere personages worden redelijk uitgediept. De schrijver is niet vies van een beetje filosoferen en komt zelfs af en toe wat spiritueel uit de hoek. Er wordt veel uitgelegd. En hoewel dat soms de vaart uit het verhaal haalt is het wel functioneel. De lezer krijgt daardoor een beetje inzicht in van de techniek van en de regelgeving rond het blenden. Maar de kracht van het verhaal ligt toch in de spannende en soms zelfs bloedstollende gebeurtenissen.

De eco-thriller begint op de markt in Lomé de hoofdstad van Togo. Hoofdpersoon Chris Monas koopt er een paar rubberen slippers. ,,Welkom in Afrika zei ik tegen mezelf. Overal op de kleurrijke markt was men bezig te kiezen, te passen en af te dingen. Bijna iedereen loopt op flipflops.” Maar toch is dat niet de plek waar het allemaal begon.

Het boek eindigt drie maanden later op diezelfde markt. Ook de marktkoopvrouw die hem eerder de flipflops verkocht is er weer. ,,Ze herkende me waarschijnlijk, want een blanke klant als ik zag ze niet elke dag.” Maar waar en hoe het verhaal echt eindigt?

Arend zegt zelf: ,,Het gaat over gewone mensen die ethische keuzes moeten maken. Het is niet bedoeld als aanklacht maar als een reis door de realiteit."

Arend van Campen (49) noemt zich zakenman, schrijver en filosoof. Voor zijn schrijverschap is Robert Ruark zijn grote voorbeeld. Wat filosofie betreft spreekt vooral het stoïcisme hem aan. Alles wat gebeurt in de wereld is volgens die stroming van tevoren onverbiddelijk bepaald, maar de vrijheid en autonomie van de mens zit hem erin dat hij vrij is in zijn reactie hierop. De naam Marcus Aurelius één van de eerste stoïcisten, valt dan ook een paar keer in ‘Probo Koala, de Rich Boys connectie’.

Arend volgt momenteel een studie aan de universiteit van Dublin: Zakelijke ethiek en sociale verantwoordelijkheid. ,,Mijn onderzoeksopdracht is de werkelijke waarde bepalen van ethisch of onethisch handelen. Dus echt berekenen in cijfers of geld.”

Arend is geboren en getogen in Sliedrecht. Zijn broer, ouders en een goede vriend wonen hier. Ook is hij nog wel eens langs de lijn bij het zondagvoetbal te vinden. Arend verliet voortijdig de schoolbanken en kwam terecht op de tankvaart. Op zijn 22ste was hij loading inspector in Algerije. Hij woonde en werkte in vele landen. Zijn twee kinderen leven bij hun moeder in Amerika en hij heeft een latrelatie met zijn vriendin die in Geneve woont. Zelf woont de schrijver in Dordrecht, maar reist voor zijn werk als olie expert zo’n beetje de hele wereld over. Een dag voor het interview kwam hij terug uit Nigeria. En vijf dagen later ging hij via Abu Dhabi op doorreis naar Irak, waar hij momenteel aan het werk is. Als consultant geeft hij trainingen olie en gas op operationeel gebied. Op 11 oktober werkte hij mee aan de Zembla aflevering: De smerige olieroute. Op www.zembla.nl is de uitzending te bekijken. Vorige maand werd Arend geïnterviewd in de Volkskrant. Hij zegt daarin onder meer dat fraude op zee doodgewoon is. Journalist Jeroen van Trommelen schrijft over het boek: ,,Ook minder ingewijde lezers zullen plezier beleven aan het spannende en ingenieuze plot. Goed gedaan!”

Gaf hij ‘Choke Points’ nog in eigen beheer uit. ‘Probo Koala, de Rich Boys connectie’ is uitgegeven door ‘Ellessycrime, made in Holland: misdaadauteurs van De Lage Landen’. Op speciaal verzoek van Greenpeace is het gedrukt op kringloop papier. Arend heeft een contract voor in totaal drie romans dus er komt nog meer aan. Arend: ,,Mijn volgende boek speelt zich af in Afrika en dan met name in Algerije. Vanzelfsprekend heeft olie daarin weer de hoofdrol. Het plot gaat om oliewinsten die gebruikt worden voor het financieren van terrorisme.”

‘Probo Koala, de Rich Boys connectie’ is te verkrijgen bij ‘Boekhandel De Waard’ op de Kerkbuurt in Sliedrecht. En ook ‘De Bengel’ op de Voorstraat in Dordrecht heeft een flinke stapel in voorraad. Verder vanzelfsprekend te bestellen bij elke erkende boekhandel of via internet. Zie ook: www.ellessycrime.nl.

Foto: Het interview vond plaats bij Margreet Strijker thuis en haar boekenkast diende als achtergrond voor de foto. ,,Het boek mocht ik houden, gesigneerd en wel. ,,Voor Margreet haar tijd, interesse en koffie. Dankjewel.”"

advertentie
advertentie